Povratak

Bela fleka na tarantuli/Učestalost presvlačenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam tarantula oko 3 godine staru, Nhandru Crom. je u pitanju. Nije se presvukla od maja meseca 2016 prošle godine, bila je hranjena i jela je potpuno normalno iste bube koje sam joj i pre kupovao (u exotic pet shopu). Problem je u tome što joj se poslednjih dana pojavila kao bela fleka na zadnjem delu tela što me pomalo iskreno i plaši. Da li ima neke pomoći i šta da radim? Ne znam gde bi je mogao odvesti, to meni ne deluje normalno, a ne mogu da nađem nigde na internetu šta bi se moglo dogoditi, uzrok ili kako lečiti. Ako imate bilo kakvu ideju bio bi vam zahvalan. Hvala,Nikola

O: Proces presvlačenja tarantula je najkritičniji period u životu jedinke. Ovo se naravno odnosi na jedinke koje žive u zatočeništvu. Kako bi ovaj period prošao što bezbolnije i sigurnije neophodno je da pre samog čina presvlačenja obezbedimo sve neophodne uslove za ljubimca. Prvo i osnovno je da tarantula bude u terarijumu koji je odgovarajuće veličine, minimalnih dimenzija od 40x30 cm. Terarijum bi trebalo da bude adekvatno opremljen, u zavisnosti od potreba konkretne vrste.

Sledeća, i jako bitna stvar jeste da tokom celog perioda hranjenja i pripremanja za presvlačenje obezbedimo potrebnu vlažnost. Vlažnost je jedan od najbitnijih faktora prilikom presvlačenja. Najveći broj gušenja tarantula usled neuspelog presvlačenja jesu posledica niske vlažnosti podloge i samog vazduha u terarijumu. Vlažnost se jednostavno održava redovnim polivanjem treseta (zavisno od vrste zavisi nivo vlažnosti). Još jedan bitan faktor jeste da se smanji stres i omogući tarantuli miran period.

Vlažnost i temperatura u terarijumu su od posebne važnosti, pa možete preispitati i taj uticaj. Njihove parametre možete precizno pratiti termometrom i higrometrom za terarijume koje možete kupiti kod nas u Pet Centru, poput Terracontrol hermometra.Prevelika vlažnost može isprovocirati bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

U zavistnosti od vrste tarantule period pripreme za presvlačenje varira. Kod mladih primeraka može da traje samo par dana, a kod odraslih može potrajati i po nekoliko meseci. Period pripremanja za presvlačenje počinje sa prestankom hranjenja. Može se primetiti nadutost opistome odnosno abdomena. Kod nekih tarantula, pogotovu mladih, mogu se primetiti tamnija polja koja se vremenom šire i zahvataju celi abdomen. To je posledica olupljivanja novog egzoskeleta i širenja telesnih tečnosti ispod starog ˝oklopa˝. Tokom ovog perioda trebalo bi smanjiti stres. Smanjiti osvetljenje, održati konstantnu temperaturu, prestati sa hranjenjem kako plen ne bi ometao tarantulu. Treba imati strpljenja i dozvoliti tarantuli da se spremi za proces presvlačenja.

Proces samog presvlačenja počinje sa pletenjem takozvanog svilenog kreveta. Tarantula plete posteljicu na kojoj će se presvući. Može da se desi da tarantula počne da plete posteljicu na jednom mestu i da zatim prekine. Nije to ništa strašno jer očigledno da joj se nešto nije dopalo. Tarantula će opet pronaći odgovarajuće mesto za to. Zato je bitno osigurati dovoljno veliki terarijum kako bi sama jedinka izabrala odgovarajuće mesto.

Zatim se tarantula umiri i polako okreće na leđa. Stari egzoskelet puca duž linije slabosti i polako oslobađa tarantulu. Proces od obrtanja na leđa pa do totalnog oslobađanja može da potraje. Kod mladih tarantula traje manje od jednog sata, dok se kod odraslih može odužiti.

Tarantula postepeno povećava pritisak i stari egzoskelet se polako svlači kao rukavica. Po odbacivanju stare ˝kože˝ proces nije završen. Tarantula se vraća u normalnu poziciju i neko vreme odmara. Zatim opet dolazi period kada je veličina terarijuma bitna. Tarantula odlazi na prostrano mesto i proteže se. Ovo je period kada pauk, još mekog egzoskeleta, pumpa telesne tečnosti u sve delove tela i rastežući se raste. Ovaj proces traje sve dok egzoskelet ne otvrdne. Ovo je period kada pauk ima najlepše, jarke boje. Može se primetiti kako se abdomen naglo skupio i smežurao.

Tarantula tokom presvlačenja troši puno energije. Treba dozvoliti tarantuli da joj spoljašni skelet potpuno sazri. Najmanje pet dana ne nudite insekte Vašoj tarantuli. Odraslima najmanje osam do deset dana potrebno je dati prostora pre prvog obroka. Iscrpljena tarantula neće hteti da riskira povredu ili promašaj u lovu usled još neformiranog skeleta, i zbog toga ne treba žuriti sa hranom i omogućiti da prvi lov bude uspešan.

To što se Vaša tarantula nije presvukla šest meseci ne ukazuje na neki problem. Tarantule presvlačenje mogu imati jednom u 6 meseci, ali isto tako i jednom u 2 godine, što sve zavisi od količine hrane i učestalosti hranjenja. Što se životinja više hrani, veća će i biti i njena potreba za presvlačenjem.

Nhandu chromatus prilično je nervozna tarantula te na uznemiravanje reaguje otresanjem dlačica sa opistozome, a takođe se izdiže i u preteći položaj ali ne ujeda često. Otrov je slab ali zato iritirajuće dlačice mogu izazvati ozbiljne iritacije ukoliko dospeju na sluzokožu nosa ili očiju.


Ukoliko je tarantula često uznemirena češće će odbacivati i dlačice pa mesta na kojim nedostaje puno dlačica mogu se pojaviti pojaviti promene beličaste boje.

Ali to je samo jedan od mogućih uzroka pojave ovakvih promena, zato Vam savetujemo da se obratite veterinarima na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, na klinici za male životinje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs