Povratak

Griženje i agresija mužjaka prema ženki/Parenje crvenouhih kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka i ženku crvenouhih kornjača. Očigledno su polno zreli jer mužjak stalno napada ženku da se pare, međutim ona beži. Pre 4 meseca mužjak je ženku grizo (zadnji deo kod repa) i zato sam ih odvoji na neko vreme. Sada kada sam ih ponovo sastavio on je ne grize ali je napada da se pare. Brine me jer ovo traje celog dana, ponekad ih i uveče čujem kako se jure po terarijumu, pa me interesuje da li je ona ovde ugrožena, tj. da li bih trebao da ih odvojim ili da pustim da oni sami to reše to. Hvala unapred. Emina

O: U ritualu parenja kod crvenouhih kornjača mužjak najpre započne da njuši i povremeno lagano gricka ženku, nakon čega ona obično počinje da trči pred njim. Nakon izvesnog vremena ženka zastaje, a mužjak joj ponovno počne grickati prednje noge i glavu, koje ona uvlači u oklop kako bi se zaštitila od njegovih ugriza. Mužjak ovom prilikom zna da bude vrlo agresivan, a ugrizi su mu često vrlo snažni. Čitavo ovo vreme mužjak pokušava da se spari sa ženkom naskačući joj s leđa.


Ukoliko ženka prihvati mužjaka, parenje započinje i tom prilikom mužjak ispušta glasove nalik pištanju, dok se ženka uglavnom ne čuje.

Ako je slučaj da ženka ne odgovara na udvaranje, mužjak zna da bude vrlo agresivan prema njoj. S obzirom na to da su kornjače u zatočeništvu i ograničene su prostorom, potrebno je pažljivo pratiti situaciju. Ako eventualno dođe do povrede prilikom grickanja mužjaka, potrebno je ženku odvojiti. Nakon izvestnog vremena možete ih ponovo spojiti i videti da li će ženka drugačije reagovati.

O parenju crvenouhih kornjača pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Parenje/razmnožavanje crvenouhih (vodenih) kornjača.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs