Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Koliko često treba da orošavam terarijum za brachypelmu smithi? Kada mogu da očekujem presvlačenje, ona sada ima oko 4cm? Da li u svom asortimanu imate bube za njenu ishranu? Hvala!

O: Brachypelma smithi ili meksička crvenokolena tarantula naseljava isključivo obronke planina Sierra Madre u Meksiku. Živi u šumama gde je vlažnost oko 55 - 65%, a životni vek im je do 25 godina (ženke). Žive u jamama koje prave u zemlji i na taj način se skrivaju od predatora. Ove tarantule su dosta zastupljene kao kućni ljubimci jer dugo žive, velike su (dužina tela im je oko 10 cm, a dužina nogu oko 15 cm, težina je do 16 g) i jarkih boja (crne sa narandžastim detaljima na nogama).

Više o ovoj tarantuli možete pročitati u tekstu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., Meksička crvenokolena tarantula Brachypelma Smithi.

Tarantule su beskičmenjaci, što znači da imaju "spoljašni kostur", tj. koža im drži telo na okupu. 

S obzirom da je koža tvrda, ona im onemogućava dalji rast, pa moraju da je promene da bi mogle dalje da rastu. Koliko će često presvlačiti kožu zavisiće od vrste, starosti i uslovima u kojima se tarantula nalazi.

"Presvlačenje" je proces u kojem pauk skida svoju staru kožu i razvija se u novoj, većoj. Znači, u svom razvoju pauk se mora presvlačiti da bi mogao dalje da raste. Mlade se tarantule u prvoj godini života presvuku 5 do 6 puta, dok odrasle jednom u dve do tri godine. Pre presvlačenja tarantula će prestati da jedu. Post će početi od par dana do par nedelja pre, kod starijih paukova i po nekoliko meseci pre presvlačenja. Tarantula će u to vreme malo da potamni (to se najviše vidi na abdomenu) i neće se kretati koliko se pre inače kretala. Priprema za presvlačenje ujedno je i najkritičniji period za tarantule.

Samo presvlačenje se odvija kroz nekoliko sati (ne bi trebalo trajati duže od 12 do 15 sati) i to ležeći na leđima. Najčešći problem je premalo vlage, pa zbog toga stara koža ne silazi kako treba. Trenutno veliko povećanje vlažnosti terarijuma, bez uznemiravanja tarantule, postiže se stavljanjem šoljice sa vrućom vodom u zatvoreni terarijum. Ako su uslovi u kojima pauk živi dobri, šanse za komplikacije su jako male. Tarantule se ponekad povrede za vreme presvlačenja, pa tako mogu izgubiti deo, čitavu nogu ili čak više nogu, međutim tokom idućih presvlačenja "izgubljeni" udovi bi se trebali polako regenerisati-dakle, narašće novi (ali samo u slučaju da tarantula nije teže povređena i ne iskrvari). Mladi paukovi će pre regenerisati izgubljene udove nego što će to učiniti stariji paukovi.

Nakon svakog presvlačenja je jedinka malo veća, a polno zrela postaje nakon poslednjeg izlaska iz stare kože. Većina pauka se presvlači do 10 puta do odraslog stadijuma, a mužjaci se obično brže i jednostavnije presvlače od ženki.

Posle presvlačenja još neko vreme će se odmarati na leđima, neće se puno pomerati, a nakon nekog vremena opet će stati na noge. Sledećih nekoliko dana će se odmarati, i neće jesti dok se nova koža ne osuši. Kada tarantula bude spremna, dakle kada joj se nova koža osuši, počeće sa hranjenjem. Hranu može uzimati svaki dan, i po nekoliko puta, dok se ne zasiti i počne da odbija hranu - tada može da se nastavi sa normalnim hranjenjem nekoliko puta nedeljno.

Presvlačenje je individualno kod svake tarantule i ne mogu Vam tačno reći kada to može da se desi, jer to zavisi od toga koliko je često hranite i koliko su postignuti optimalni uslovi što se tiče temperature i vlažnosti u terarijumu.


Kod orošavanja je neophodno da tarantuli obezbedite dovoljnu vlažnost u terarijumu. S obzirom na veličinu tarantule, ne preporučuje se stavljanje posude sa vodom u terarijum nego upravo orošavanje. Neophodno je da treset uvek bude vlažan, tako da orošavnje treba da bude često, odnosno kada primetite da je treset postane suvlji.


U Pet Centar prodavnicama možete naći živu hranu u vidu buba različite veličine.