Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kornjaču koja je stara godinu i dva meseca. U zadnje vreme slabije jede svu hranu sem mesa. Dešava se da zeva i da dok je pod vodom iz nosa izlaze mehurići. Pročitala sam da to može da znači da je upala pluća. Ne pliva ukoso, pliva normalno, jedino me zabrinjavaju ti mehurići i što ponekad zeva. Nema iscedak iz nosa. Molim za odgovor, da li je potrebno voditi je kod veterinara. Unapred zahvalna, Tamara

О: Disajni problemi koje se najčešće javljaju kod kornjača jesu simptomi poput kijanja, ispuštanja različitih zvukova, držanja otvorenih usta. Najčešće se radi o prehladi, koja vrlo brzo prelazi u upalu pluća, na koju se često nadovezuje i upala uveta. Kornjače koje boluju od upale pluća redovno teže plivaju ili biraju da više borave na kopnu. Ovo se dešava kod akutnog oblika upale pluća, koji se komplikuje edemom, odnosno punjenjem pluća tečnošću.


Pneumonia se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti kroz nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagovati i na vreme započeti terapiju antibioticima.

U ovom stadijumu kornjače su letargične, često borave na kopnenom delu terarijuma, slabo jedu ili uopšte ne jedu, često imaju otvorena usta kao da hvataju vazduh, kijaju, ponekad je prisutan i iscedak, ispuštaju zvukove, često su dezorjentisane itd.


Kod nekih kornjača može se javiti i hiperaktivnost. U hroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetiti.

Dijagnoza se može postaviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadijumu upale pluća, kornjača nalazi. Bolest se leči injekcionom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terarijumu do 30°C, kako bi se potaknuo ćelijski metabolizam i prirodni imunitet.


Stoga, ako primećujete pojavu izlaska mehurića iz usta kornjače kada je u vodi ili blizu površine vode ovo se događa jer vazduh koji zahvataju na površini kroz nos ulazi u usta i izlazeći napolje stvara pojavu mehurića u vodi.


Uopšteni simptomi kod bolesne kornjače je da ne uzima hranu, mirnija je, ne pliva, drži otvorena usta hvatajući vazduh i provodi najviše vremena sunčajući se. Ukoliko primetite još neki simptom oboljena kod Vaše kornjače, a primetili ste zevanje, tj. otvaranje usta i slabiji apetit, savetujem Vas da posetite veterinara. Isti će moći nakon pregleda sa sigurnošću da utvrdi da li je kod Vaše kornjače došlo do nekog respiratornog oboljenja i da pristupi ozbiljnom lečenju.

Obratite pažnju na temperaturu vode koja ne bi smela da bude ispod 25°C, na UV osvetljenje u akvaterarijumu i na ishranu koja mora biti životinjskog i biljnog porekla. Terarijum ne sme biti na promaji, a najbolje je da je zatvoren poklopcem.

Vi joj možete pomoći tako što ćete dodati multivitaminske preparate u ishrani, a kod nas u Pet centru možete pronaći preparate proizvođača, JBL, Sera i Dajana Pet.

Više o respiratornim problemima pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom Respiratorne bolesti kornjača (pneumonia i rinitis).