ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobio sam mladog paličnjaka i držim ga u tegli. Na dno sam stavio zemlje i listove od ruže, ubacio sam grančicu i poklopio mrežicom. Primetio sam da on samo stoji na grančici i ne pomera se mnogo, mislim i da ne jede ništa. Da li je to normalno kod njih da nejedu mnogo i da se ne pomeraju pošto on kao da ništa ne jede. Ako možete da mi odgovorite šta treba da uradim da bi jeo jer ne znam zašto ne jede. Unapred hvala Filip.

О: Paličnjaci bi trebalo da se hrane samo lišćem kupina i ruža. U tom smislu im osiguravamo nutrijente bitne za normalan život i razvoj. Vijetnamski paličnjaci će prihvatiti i ostale vrste lišća ili zelene hrane, ali nastojte da ih hranite lišćem kupina.


Potpora vitalnosti i odvijanju fizioloških procesa (kao što su razmnožavanje, presvlačenje itd.) svakako je i držanje u što optimalnijim uslovima. Temperatura u terarijumu bi trebala da bude oko 26°C, a špricanje vodenom maglicom (aerosol) trebalo bi provoditi svakodnevno, s time da se izbegava direktno špricanje na paličnjaka.

Uz držanje u povoljnim uslovima, trebalo bi obratiti pažnju na eventualne promene u samom terarijumu. Prisustvo plesni možete otkriti već i promenjenim tipičnim mirisom iznad terarijuma ili pojavom malih belih tačkica na podlozi. Promene na nožicama mogu biti posledica metaboličkih problema, ali i mehaničkih oštećenja.

Što se tiče pada apetita, verujem da je u pitanju skučen prostor u kojem boravi. Potrebno je da mu obezbedite veći prostor, kako bi se mogao kretati.

Paličnjaci su aktivniji tokom noći, a tada se pretežno i hrane, pa im uveče obavezno poprskajte sveže ubrano lišće vodom.