Povratak

Mekan oklop kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja kornjača je posle menjanja vode dobila dve manje posekotine na oklopu. Ne izgleda kao da utiču na njegovu ishranu, ponašanje i metabolizam. Traži da jede, i pojede ono što mu se da. Normalno pliva u vodi, i ne deluje da ga boli, niti pokušava da se odmakne kada ga gledam. Voli da se penje na ostrvo, pa da se penje na zidove i ponekad se prevrne, ali upadne u vodu. Možda se u međuvremenu zbog toga povredio. Takođe, ima jedan manji deo stare ljuske na dnu akvarijuma, ali to me ne brine. Što se tiče unosa UV zrakova, sunčam ga uz pomoć posebne UV lampe, a ishrana mu je raznovrsna. (račići, salata (zelenu izbegavamo zbog male količine hranljivih materija), šargarepa, meso i veoma retko pomalo jabuke). Šta treba da učinim? Voda mu je filtrirana, i menjali smo mu vodu noćas, ali da li treba da se daje antibiotik. Da li može da se zaceli posekotina? Unapred hvala, Aleksandar.


О: Vodene kornjače ne traže mnogo nege i izuzetne uslove za život, ali su tri faktora od presudnog značaja:

1. kalcijum;
2. sunčeva svetlost;
3. vitamini.


Kalcijum čini osnov koštanog sastava ovih životinja i bez njega se one ne mogu normalno razvijati. 

Sunčevi zraci, tj. dnevna svetlost je neophodna ovim, na prvi pogled sporim životinjama, za svakodnevni život, jer učvršćuju kalcijum u kostima, povećavaju otpornost organizma i regulišu apetit. Tako, na primer, ukoliko temperatura vode u kojoj žive (i vazduha) padne na samo dvadeset stepeni, akvarijumska kornjača prestaje da uzima hranu. 

Sunčevi zraci su neophodni, ali sa njima ne treba preterivati. Najbolje je, ako akvarijum smestimo u osvetljen deo stana i pritom vodimo računa da temperature vode i vazduha ne prelaze 35 stepeni. Najidealnija mesta u stanu su ona, gde će veći deo akvarijuma biti izložen sunčevim zracima, a manji deo u hladu.

Ukoliko ne možete da akvarijum držite na sunčevom svetlu, posebno u ovo doba godine, kada oskudevamo u sunčevim zracima koje je neophodno, morate nabaviti posebne lampe koje imitiraju sunčevu svetlost. Ukoliko uslovi u terarijumu nisu zadovoljavajući, osim mekog oklopa javi će se i niz drugih bolesti, nepravilan rast (kornjačice ostaju male i zaostale u rastu), itd.

Vitamini su važni, a najviše vitamin D, za rast i vitalnost kornjača, a naročito u prvim godinama života.  Zbog toga je neophodno da im se pri svakodnevnom obroku, dodaju mineralne soli i vitamini. Mogu se nabaviti u prodavnicama Pet Centra (u prahu i tečnom stanju, koji se lako rastvaraju u vodi). 

Jedan od takvih preparata je i Turtle Sun Agua multivitaminski preparat za vodene kornjače i Dajana kondicioner za vodu za kornjače sa kalcijumom.

Pri čišćenju i pranju akvarijuma nikako ne treba upotrebljavati deterdžente i druga slična hemijska sredstva, koja i u malim količinama (ukoliko se zadrže na staklu ili kamenčićima), mogu da izazovu razne upale kod ljubimca. Treba u neposrednoj blizini akvarijuma izbegavati i eventualnu upotrebu insekticida i sličnih preparata, jer i to može da šteti kornjačama. 

Akvarijumske kornjače su mesožderi i prijaju im komadići posnog sirovog mesa, ribe ili nekog insekta. Međutim, pri svakom obroku kornjačama treba davati obavezno malo povrća (salate, šargarepe, kuvanog spanaća ili blitve). Uz to, dohranjuju se i gore navedenim vitaminima. 

Verovatno se radi o fizičkom oštećenju oklopa Vašeg ljubimca, a ukoliko niste dodavali vitamine u hranu, postoji mogućnost da je oklop bio mekši i podložniji povredama. Savetujem da kornjaču pregleda veterinar koji će na osnovu pregleda prepisati pravilnu terapiju koja će dovesti do ozdravljenje kornjače.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs