Povratak

Transport i putovanje s kornjačom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je problem da moja kornjača putuje 3 sata kolima? I kako da je ''smestim'' dok putuje? Hvala u napred, Tanja

О: Najbolja varijanta za kornjaču bi bila da ne ide na put ako je to ikako moguće. Transport je stres za svaku životinju a kod vodenih kornjača je otežavajuća okolnost što bi trebala biti u vodi.

Stoga Vam prvenstveno savetujem da za vreme letovanja kornjačicu poverite na čuvanje nekom od rodbine ili prijatelja, u koga imate poverenja.

Ukoliko to nije moguće kornjaču možete da smestite u transporter koji možete kupiti u Pet centru. U njega ćete staviti manju količinu vode iz njenog akvaterarijuma (nivo vode treba da bude do visine glave, odnosno da ga ne prelazi). Ukoliko niste u mogućnosti da dođete kod nas, kao zamenu za transporter za kornjače, može poslužiti svaka dublja posuda odgovarajuće veličine.

Unutar ovakve posude potrebno je staviti manji kamen koji će delom biti iznad površine vode, kako bi kornjača mogla da ispliva iz vode.

Temperatura spoljne sredine pri transportu treba biti odgovarajuća (odnosno prevozno sredstvo mora biti klimatizovano), kako kornjača ne bi bila izložena dodatnom stresu.

Kada doputujete u svoje odredište, kornjaču premestite u njen stalni akvaterarijum.

Preporuka je da se pre i nakon transporta kornjači dodaju vitamini u hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs