Povratak

Tarantula Brachypelma albopilosum

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Želeo bih da znam šta je sve potrebno za zdrav život moje tarantule. U pitanju je vrsta Brachypelma albopilosum. Mijat!!!


O: Tarantule spadaju u familiju Theraphosidae, grupu velikih paukova čije je telo prekriveno čekinjama. U ovoj familiji se nalazi oko 900 vrsta paukova. Tarantule spadaju u artropode, čija je karakteristika da imaju egzoskelet za koji se pričvršćuju mišići. Građene su iz dva glavna dela: cefalotoraksa, abdomena i osam pari nogu.

Neke tarantule love na drveću, neke na zemlji, a uglavnom se nalaze u tropskim i pustinjskim regionima. Tarantulin otrov je fatalan samo za one individue koje su alergične.

Navedena tarantula (Brachypelma albopilosum) ili takozvani "kovrdžavi pauk" se smatra mirnim ljubimcem u svetu paukova, tj. mirnog je temparamenta.

Živi 3-10 godina ,pogodno je držati ga u akvarijumu ili terarijumu veličine od 20-38 litara. Pogodna vlažnost vazduha se kreće između 75-85% sa temperaturom od 24 do 30C.

Dok je manji hrani se voćnim mušicama, a kasnije cvrčcima u količini od 2-3 komada nedeljno. Takođe je poželjno da se u terarijum stavi i manja posudica s vodom.

Za godini dana dobije na dužini do 3,8 cm. Dlake na nogicama i abdomenu su duže i kovrdžave.


Više o uslovima držanja i ishrani tarantula pisale su koleginice u svojim prethodnim odgovorima: „Tarantule – odgajanje i uslovim držanja“ i „Ishrana tarantula“.