Povratak

Telesni rast šumske kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pre izvesnog vremena smo došli u posed male šumske kornjače. Našli smo je na izletu, ćerkica je puno zavolela i rešili smo da je zadržimo. Trudimo se da je gajimo što je moguće kvalitetnije, ali nemamo iskustva sa takvim ljubimcem. Imamo terarijum sa peskom i kamenčićima, bazen za kupanje, posude sa pijacom vodom. Aktivna je uglavnom, dok sada uglavnom spava, pretpostavljam da je zbog zimskog perioda. Nema naznaka nekih bolesti. Hranimo ga/je isključivo biljnom hranom (tikvice, krastavac, trava, detelina, zelena salata, voće), a ranije smo probali sa kuvanim belim pilećim mesom, jede ali ne forsiramo jer nismo sigurni da li i koliko sme meso. Kupovnu hranu za kornjače ne jede, sušene račiće i ribice takođe, pa smo odustali. Ono što me zanima je - koliko brzo bi trebala da raste, jer je bila potpuno mala kada smo je našli (veličine poklopca od tegle) a ni sada nije puno veća, porasla je, ali ne mnogo. Na Pet sajtu sam video kompleks vitamina za kopnene kornjače pa se pitam da li ih je trebalo uvesti mnogo ranije. Unapred hvala na pomoći i savetima. Pozdrav. Vlade

О: Među kopnenim - šumskim kornjačama kod nas se najčešće sreću dve vrste. To su Testudo hermanni (šumska kornjača) i Trestudo graeca (grčka). Obe vrste su zaštićene zakonom i obuhvaćene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Duge su od 20 - 30 cm i mužjaci su uglavnom manji od ženki a donji deo oklopa - plastron im je blago udubljen, dok je kod ženki ravan. S obzirom da se kornjače uglavnom drže u zatvorenom i da nemaju mogućnost direktnog boravka na otvorenom kada bi direktno bila izložena sunčevoj svetlosti, što joj je neophodno za normalne fiziološke procese, neophodno im je obezbediti što optimalnije uslove u terarijumu.

Kornjače u prirodi preko zime imaju period hibernacije na temperaturi od 5 stepeni, kada borave zakopane pod zemljom. Iz zimskog sna se bude u martu i aprilu, kada pronalaze partnera za parenje. Parenje se odvija u junu, kada ženke proizvode posebne mirise kojima privlače mužjaka. Ženka snese 3 - 13 jaja koje ukopa u podlogu terarijuma. Vreme inkubacije iznosi od 100 - 200 dana. Ove temperaturne uslove (postepeno snižavanje temperature kao u prirodi) nemoguće je obezbediti u kućnim uslovima držanja, kada je neophodno da temperatura bude konstantna tokom čitave godine (oko 25 stepeni).

Kornjačama koje se gaje u kući neophodno je obezbediti topao i suv terarijum (stakleni) sa poklopcem i što većom površinom dna, kako bi se kornjača nesmetano kretala. Stranice terarijuma moraju biti dovoljno visoke da kornjača, kada se propne na zadnje noge, ne može da dohvati ivicu i da se prebaci izvan terarijuma. Za osvetljenje je neophodno obezbediti UV lampu koja imitira sunčev spektar, neophodan za sintezu vitamina D, kako bi se obezbedila akumulacija kalcijuma u kostima, jer u protivnom dolazi do problema sa oklopom. Kao podloga u terarijumu može se koristiti krupna strugotina od neimpregniranog drveta ili treset. Neophodno je redovno održavanje higijene (menjanje zaprljane podloge, čišćenje i pranje).

Ova kornjača je isključivo biljojed, voli svakakvo povrće, a ponekad pojede i crve, gusenice i sl. U zatočeništvu najčešće jede salate i voće, a ponekad im se mogu dodati crvi brašnari i komadići posnog mesa.


Rast je karakteristika svih mladih organizama. Pod dejstvom unutrašnjih i u zavisnosti od kvaliteta spoljašnjih faktora, organizam raste brže ili sporije. Naime, rast je genetski determinisan, ali se intenzitet rasta menja i zavisi od ishrane, starosti, uslova spoljašnje sredine, stresa ili postojanja nekog zdravstvenog oboljenja. Kornjače koje žive u prirodi znatno sporije rastu u odnosu na kornjače koje se drže u zatočeništvu. Veoma je važno da mladima obezbedimo pravilnu ishranu kako bi ispunili sav genetski potencijal.


Kornjače relativno sporo rastu. Kopnene kornjače do postizanja polne zrelosti rastu brže, a zatim im se rast usporava. Brzina rasta uglavnom zavisi od načina držanja i ishrane. Što su bolji uslovi to će kornjača brže rasti, ali naravno sve u granicama genetičkih mogućnosti.


Najbolje ćete pratiti rast tako što ćete meriti kornjaču dva puta godišnje. Meri se dužina oklopa dijagonolno, sa trbušne strane oklopa jer je tu oklop ravniji.


Dok god kornjača napreduje na godišnjem nivou razvoj se kreće u fiziološkim granicama.

Što se tiče vitaminskih preparata za kornjaču, ukoliko ona odbija kupovnu hranu možete joj u obroke dodavati dopune ishrani poput JBL TerraVit Fluid multivitaminski preparat za terarijumske životinje, koja stimuliše zdravlje svih terarijumskih životinja, pomaže u sprečavanju bolesti i podstiče zdrav rast, povećava apetit i podržava prirodni proces odbacivanje kože. Možete koristiti i JBL Turtle Sun Terra multivitaminski preparat za kopnene konjače koja sprečava pojavu deficijencije, stimuliše apetit i pospešuje rast oklopa.


Ukoliko primetite da Vaša kornjača pokazuje još neke znake i promene u ponašanju savetujem Vas da se
posavetujete sa veterinarom stručnim za pregled kornjača i koji će doneti konačni sud na osnovu pregleda.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs