Povratak

Kapci roze boje kod kornjače/Uzroci i lečenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Obraćam vam se povodm crvenouhe kornjače, koju imam već 9 godina...Volela bih da čujem vaše stručno mišljenje...Do sad nisam imala nikakvih zdravstvenih problema sa njom...Međutim, čini mi se da su joj poslenjih dana kapci nežno roze boje...Kao da ima blagu iritaciju. Saveti vlasnika ove vrste su uglavnom bili - nakapati vodene AD kapi u oči 1-2 kapi u svako oko. Kakvo je vaše mišljenje o primeni AD kapi na oči, i da li ove kapi mogu da joj oštete vid? Imam problem, što moja kornjača ne želi da jede ništa biljnog porekla, sem šargarepe i eventualno kuvanog krompira...Hranim je uglavnom granulama, ponekad račićima, tubiflexom, ribom, pilećim mesom, junetinom, i šargarepom. Od voća voli samo bananu. Da li je ovakva ishrana previše jednolična? Takođe sam dobila savet od prodavca, da bacim UVA/B sijalicu, i zamenim je sa običnom sijalicom od 45 vati, da li je i ovo ok? Rekao mi je da je normalna sijalica sasvim dovoljna, jer joj UVA/B sijalica nije prijala. Počele su da joj se pojavljuju fleke po oklopu, iako je bila postavljena po uputstvu, prema navedenoj razdaljini od ostrvceta, kao i prema propisanom broju sati u danu. Čim sam je zamenila normalnom sijalicom, oklop joj se oporavio...I samo još jedno pitanje - da li voda iz našeg vodovoda može da joj ošteti vid, ukoliko nije prokuvana ili odstajala, zbog hlora? Pošto sam je svih ovih godina vraćala u vodu koja je odstajala svega 45 min. Ukoliko imate bilo šta da dodate, ili me posavetujete, bila bih jako zahvalna. S' poštovanjem, Ivana.

О: Kapci koji su nežno roze boje mogu da budu posledica iritacije hlorom iz vode, ali takođe mogu da budu i uvod u bakterijsku infekciju očiju. Takođe ne bi trebalo isključiti ni početak A hipovitaminoze. Zbog svega toga najbolje je da odvedete kornjaču kod Vašeg veterinara kako bi on utvrdio šta je tačno problem. Informacije o infekciji očiju kod kornjače i njihovom lečenju nalaze su u tekstu „Bolesti očiju kod crvenouhe kornjače – dijagnoza, lečenje i prevencija“.

Prema ovome što ste napisali ishrana Vaše kornjače je sasvim zadovoljavajuća. Nemojte mnogo da brinete što kornjača neće da jede ostalu hranu biljnog porekla. Ove kornjače su u početku života striktni mesojedi, a tek kasnije kako stare počinju da koriste i hranu biljnog porekla.

Što se sijalice tiče, mislim da ste napravili grešku što ste je zamenili običnom. Kornjačama, kao i svim gmizavcima, je za napredovanje potrebna sunčeva svetlost. U kućnim uslovima odgovarajuća zamena za sunčevu svetlost jesu upravo UVA/B sijalice. Zbog toga Vam savetujem da joj vratite sijalicu. Ukoliko ne želite da je vratite onda bi bilo dobro da kornjaču, ukoliko imate mogućnosti, redovno iznosite na sunčevu svetlost.


O potrebnoj količini svetla za kornjaču možete pročitati u tekstu pod naslovom „Kornjača – potreba za svetlom i vitaminima“.

Takođe, uslovi držanja kornjača imaju velik uticaj na njihovo zdravlje i opšte stanje, kao i na oklop. Ukoliko im uslovi u akvaterariju nisu odgovarajući, javiće se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema. O ovom problemu možete pročitati u prethodnom ogovoru „Fleke na oklopu kornjačke“. 

Obazirući se na vodu svakako je bolje da ona odstoji, ili da se čak prokuva. Ipak ukoliko je kornjača dobrog zdravstvenog stanja voda koja je tek sipana sa česme joj ne bi trebala predstavljati neki problem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs