ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 


P: Zdravo! Moja crvenouha kornjača prespava veći deo dana, hranu prihvata svaki drugi, treći dan. Zanima me da li tako treba ili u nečemu grešim. Hvala.


O: Zimski san ili hibernacija je prirodni mehanizam kojim se hladnokrvne životinje štite od hladnoće. Hibernacija može trajati različito dugo u zavisnosti od vrste kornjače. Crvenouhe kornjače u prirodi redovno ulaze u hibernaciju, a da bi do toga došlo u akvarijumu ili terarijumu bi trebalo osigurati uslove što sličnijim onima u prirodi. Veštačka hibernacija nije preporučljiva, a naročito za mlade i slabe kornjače. U prirodi dolazi do postepenog snižavanja temperature i smanjenja zaliha hrane, kao i do smanjenja metabolizam, a dodatna pojava tome je hibernacija.

Da bi se desila veštačka hibernacija, kornjači bi trebalo uskratiti hranu nekoliko nedelja pre, jer u protivnom zaostala hrana fermentira, zbog čega dolazi do upalnih promena na organima za varenje i smrti životinje

Sa snižavanjem temperature pada i imunološki status, pa su u toj fazi kornjače osetljivije na pojavu bolesti. Zbog svega navedenoga proizlazi zaključak da je crvenouhe kornjače u zatočeništvu bolje držati na konstantnoj temperturi tokom cele godine.

Ukoliko je prehladno, kornjače ne mogu svariti hranu i zato prestaju da jedu. Ako nemate grejač, trebalo bi da ga stavite u terarijum i kontrolišite temperaturu svakodnevno. Ukoliko je temperatura u akvaterarijumu (voda i vazduh) preniska, metabolizam kornjača je usporen i tada koriste minimalne količine energije. U slučaju da je temperatura vode, tj. okoline tek nešto niža, kornjača postaje usporena i prestaje da jede.


Za početak Vam preporučujem da proverite temperaturu vode, po potrebi podignite temperaturu na 26°C. I temperatura okoline bi trebala biti oko navedene. Ako je potrebno, dodajte odgovarajuću lampu / sijalicu. Proverite da akvaterarijum nije izložen promaji ili hladnom strujanju vazduha. Takođe, ako će biti potrebno, kornjaču možete smestiti u toplu kutiju, održavati temperaturu od 26 - 29°C bez vode ispod mesta za sunčanje kroz nekoliko dana. Treba obezbediti jednosatne kupke u toploj vodi. U hranu dodajte multivitaminske dodatke ishrani, naročito bogate vitaminom C.


Dodatne informacije o hibernaciji crvenouhe kornjače možete pročitati u tekstu koleginice Mirjane Pejčić koji nosi naslov „Hibernacija – zimski san kornjača u akvaterarijumskim uslovima“. Više informacija o crvenouhim kornjačama dala sam u mom prethodnom odgovoru pod naslovom “Crvenouha kornjača – osnovne informacije