Povratak

Mravi kao kućni ljubimci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana


P.,

Odgovara: Mirjana Pejčić, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

Ova prva generacija mrava, u pravilu, biće nešto manji nego što bi njihova vrsta inače (u prirodi) trebala biti. Razlog leži u činjenici da tokom svoga rasta i razvoja nisu imali dovoljne količine hrane. Stoga, potrebno bi bilo obezbediti i dovoljne količine hrane. Što se tiče ishrane, mravi nisu poznati kao neki "izbirljivci". Npr. možete im ponuditi malo meda koji ste naneli na papirni ubrus te s vremena na vreme nekog uginulog insekta (npr. jednom nedeljno da bi se podmirila potreba za proteinima). Naravno, ovde bi trebalo obratiti pažnju i na pojedine vrste mrava te njihove specifične potrebe vezane uz ishranu.


Za smeštaj se mogu koristiti različiti stakleni terarijumi ispunjeni zemljom, kako bi se moglo pratiti i gledati kako radi i razvija se kolonija mrava. Naravno, ovdj bi trebalo prostor, tlo i okoliš u terarijumu urediti prema potrebama i zahtevima svake pojedine vrste mrava. Iz tog razloga, uzgajivači savetuju da bi najbolje bilo uzeti zemlju i delove za držanje mrava na mestu gde su mravi u prirodi i pronađeni. Takođe, ovde bi trebalo naglasiti da ne pokušavate iskopati mravinjak iz prirode i na takav način "preseliti" ga u svoj terarijum. Naime, mravi svoje mravinjake kopaju poprilično duboko te se prolazi mravinjaka mogu rastezati na sve strane i na veće udaljenosti. Iz tog razloga, veća je verovatnoća da ćete uništiti mravinjak u razvoju i kraljicu, nego što ćete eventualno uspeti preseliti ih.

Pri držanju mrava u terarijumu trebalo bi osigurati da isti iz njega ne pobegnu. To se može obezbediti stvaranjem neke od prirodnih barijera (npr. voda). Međutim, mravi često preko nje mogu preći stvarajući mostiće. Takođe, moguće je koristiti i ulje, etanol, sapun,... Kako su mravi osetljivi na različita hemijska sredstva, odnosno kako im je teško da održe kontakt na glatkim površinama (ulje), od istih se i udaljavaju. Međutim, ista sredstva nemojte držati unutar terarijuma kako ista ne bi dodatno zaprljala mravinjak i ugrozila život mrava.

Ono što se svi uzgajivači ove vrste životinja slažu jese i to da su oni prvenstveno za posmatranje i gledanje, a ne za diranje. Takođe, izbegavajte mešanje mrava iz različitih kolonija jer će to dovesti do sukoba i međusobnog uništavanja mrava.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs