aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me kalifornijska zmija. Jesu li agresivne i otrovne, čime se hrane? Mia

O: Kalifornijska kraljevska zmija (Lampropeltis getula californiae) je neotrovna i smatra se  bezopasnom za čoveka. Naziv "kraljevska" dobila je zbog sklonosti prema lovu i hranjenju drugim zmijama uključujući i veoma opasne otrovnice. Reč je o zmiji koja prirodno potiče iz zapadnih delova SAD-a i severa Meksika. Životni vek joj je otprilike 15 – 20 godina, a raste do dužine od 76 – 216 cm. Kalifornijska kraljevska zmija se javlja unekoliko različitih varijateta boja iako je najčešća varijacija crnih ili smeđih pruga koje se međusobno izmenjuju sa belim ili svietložutim prugama. Aktivne su danju u slučaju hladnijeg vremena, odnosno pred veče i noću kada su temperature visoke.

Obično nisu agresivne iako mogu da ugrizu ako se osećaju ugroženima. Takođe, u slučaju opasnosti se smotaju i sakriju glavu, sikću i vibriraju repom.

Hrane se vrlo raznolikim plenom, uključujući glodare (miševe, hrčke..) i druge male sisare, ostale zmije, jaja kornjača i ptica, žabe, guštere i sl. Uslovi držanja vrlo su slični onima koji važe za kukuruzne zmije, o čemu možete više pročitati u odgovoru Kukuruzna zmija.

Budući da je reč o dosta pitomoj zmiji koja ne zahteva neke posebne uslove držanja, dobar je izbor za početnike.