Povratak

Zagrevanje terarijuma za iguanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me da li je uz sve lampe u terarijumu, za iguanu potrebno postaviti i dodatne grejače?

Zahvaljujem na informacijama. Jana

O: U terarijum je potrebno postaviti lampu sa kompletnim spektrom UV zračenja, odnosno i sa spektrom UVA i UVB zračenja. Ovo je vrlo bitno, da bi se emitovalo sunčevo svetlo, odnosno omogućila sinteza vitamina D3 u organizmu, koji je vrlo bitan za pravilan razvoj skeleta. Najčešće se koriste Reptil Glo lampe, prilikom čega veličina i jačna zavisi od veličine terararijuma. Postoje i Sun glo sijalice, koje emituju samo deo UV spektra i mogu se koristiti samo u kombinaciji sa rasveto koja emituje kompletan spektar. Ovakve lampe i sijalice nisu dovoljne da bi se postigla optimalna temperatura u terarijumu, što je vrlo važno, jer telesna temperatura gmizavaca zavisi od temperature okoline pa se pristupsa postavljanu adekvatnih grejača. U terarijumu treba obezbediti dnevnu temperaturu koja bi se kretala u rasponu od 21 - 30°C, a noćna temperatura bi trebala biti niža za 10 - 15°C. Ovo možemo postići jedino adekvatnim grejačima, koji se biraju prema veličini terarijuma.

Stene grejači nikako nisu preporučljivi, jer se vrlo često dešava da se iguane opeku pa nastaju teške opekotine sa velikim defektom kože i tkiva. Bolje rešenje su podni folija ili kabl grejači. Nikada nemojte određivati temperaturu napamet. Obavezno smestite termometar u terarijum kako bi redovno mogli kontrolisati temparaturu te je po potrebi regulisati. Sijalice i lampe svakako treba postaviti tako da ne dovedu do opekotina i strujnog udara, što se često događa, jer iguane vole da se penju i zavlače.

Svetlo bi trebalo imati 12 sati dnevno, dok je period bez svetla takođe 12 sati dnevno - ili taj ciklus može biti u odnosu 13:11. Iguane kod kojih nije pravilan ciklus osvetljenja, podložne su stresu, promenama u ponašanju, gubitku apetita u agresiji. Temperatura je vrlo bitna i da bi se odvijala nesmetano varenje hrane tako da pri niskim temperaturama često se događa da hrana počinje da truli u sistemu za varenje, što često završava oslabljenim imunitetom, infekcijama i letalnim ishodima.