mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Ako mi možete napisati nešto o vrsti guštera pod latinskim nazivom Hemidactylus turcicus, bio bih Vam zahvalan. Srdačan pozdrav. Jovan iz Kotora

O: Gušter pod latinskim nazivom Hemidactylus turcicus, u narodu poznat kao mackalin je noćna životinja, ružičaste boje ili boje mesa, prekriven krljuštima, koje podsećaju na bradavice. To je sasvim bezopasna životinjica, vrlo korisna, jer se hrani komarcima, paucima i drugim insektima. Najčešće boravi u zgradama, kućama, pukotinama stena i dr. Noću se oglašava oštrim piskavom glasom, najčešće kad doziva ženke ili kada se bori sa mužjacima. U proleće ženka polaže desetak jaja u pesak ili slično, iz kojih se izlegu mladunci sposobni za samostalan život. Rasprostranjen je u prioblsanim delovima mediterana. Osim kućnog postoji i zidni macaklin (Tarentola maurltanica), koji je veći od kućnog macaklina. Gornji deo tela je sive, smeđe ili crne boje. Takođe je noćna životinja, a najčešće se nalazi po starim zidovima i kućama.

Ovo su izrazito spretne životinjice, penju se naglavačke, preskaču velike udaljenosti, penju se po sasvim ukošenim površinama, pomoću "lepilica" , koje se nalazi na svih 5 prstiju. Ovi gušteri kao i ostali gušteri iz porodice gekona nemaju očne kapke. Kada uđu u kuću, menjaju boju, postaju prozirni, pa im možemo videti svaki organ. Menjaju boju u skladu sa okolinom, pa se na taj način mogu sakriti. Jako su plašljive životinjice, a zimi kad je hladno sporije se kreću. Njihov nepomičan pogled kod ljudi izaziva strah, koji je sasvim bezrazložan.

Na žalost najveći im je neprijatelj čovek, jer mnogi ubijaju ova stvorenja iz pukog praznoverja, da su ova stvorenja otrovna.