Povratak

Preporučene (neotoksične) grane i biljke za terarijum

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me mogu li da u terarijum stavim grane (za penjanje) od akacije? Ako ne, molim savet šta mogu  da stavim, a da bude bezbedno po iguanu?
Hvala. Darko

O: Mnogi ljudi veruju kako sve životinje instinktivno znaju šta je, a šta nije otrovno za njih. To je ozbiljna i potencijalno opasna greška kada se govori o životinjama koje ne žive u njihovom prirodnom staništu. U prirodnim uslovima životinja zna šta sme da pojede, a šta može biti potencijalna opasnost, što se iglavnom stiče iskustvom. Uginuće životinja u prirodi nije uzrokovano konzumiranjem otrovnih biljaka, što upućuje na to kako životinje ili uče iz vlastitog iskustva ili posmatranjem starijih jedinki ili instinktivno znaju koje su netoksične biljke. Kad se jednom životinja udalju iz vlastitog staništa njen instinkt i učenje postaje beskorisno. Umesto toga, životinja će pokušati da jede bilo šta što liči ili podseća na nešto već naučeno ili instiktom određeno. Toksične biljke kao azaleje ili oleandri liče na izuzetan zalogaj za gladnu ili znatiželjnu iguanu.

Ako razmišljate o uređenju terarijuma biljkama ili o slobodnom šetanju Vaše iguane po stanu, morate biti sigurni da biljke koje imate nisu otrovne. Toksične materije biljaka dolaze u organizam iguane na dva načina - unošenjem u telo ili fizičkim kontaktom sa površinom biljke ili određenim delom biljke. Neke biljke su u potpunosti toksične, drugima su samo neki delovi toksični (listovi, cvetovi, koren ili semenke). Neke biljke su toliko toksične da će dovesti do uginuća iguane, dok će se od drugih ozbiljno razboleti. Toksični efekat zavisi od unesene količine u organizam, veličine same životinje, kao i od zdravstvenog stanja životinje. Neke biljke mogu i fizički uzrokovati povrede kao što su ogrebotine ili ubodi u telo, oči, usta i sl. Mogu izazvati poavu čireva, lezija ili gnojnih upala na koži, a takođe i oštetiti sistem za varenje.

Za uređenje terarijuma najbolje je koristiti bambusove grane ili ih vezati i napraviti platforme u terarijumu. U prirodi iguane su odlični penjači i često borave i odmaraju se na drveću. Biljke u terarijumu nije potrebno, a ako želimo zelenilo, mora biti netoksično i čvrsto (da se ne slomi pod težinom guštera). Preporučuje se plastično. Mnogo je važnije izgraditi debele grane i platforme za odmaranje i sunčanje. Što se tiče drveta akacije, pošto niste naveli o kojoj se akaciji radi, mogu Vas savetovati kako je drvo Crne akacije (Robinia pseudoacacia), te Acacia berlandieri otrovno za životinje. Od neotrovnih biljaka spominju se drvo jabuke (Malus species), te magnolije (Magnolia stellata), drvo bukve (Fagus sylvatica L.)...

Grančice koje ćete staviti u terarijum takođe moraju biti dezinfikovane i od vrsta koje nemaju toksične komponente. Za mlade iguane možete postaviti kokosove ploče u koje možete staviti vežtačke ili žive biljke što daje vrlo efektan izgled terarijumu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs