Povratak

Indijska mekooklopna kornjača (Aspideretes gangeticus)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako ne znam gotovo ništa o ovoj vrsti kornjača zanima me: koliko dugo živi, kako se brinuti o njoj, do koje veličine raste, ima li razlike između indijske i kineske mekooklopne kornjače?
Hvala na odgovoru. Tanja

O: Indijska mekooklopna kornjača ili latinskog naziva Aspideretes gangeticus živi u području reka Gang, Indus i Mahanadi u Pakistanu, Indiji, Bangladešu i južnom Nepalu. Najčešće je zelene ili maslinasto zelene boje sa ili bez crnih tačkica koje se najčešće pojavljuju kod mladih jedinki, dok kod starijih su najčešće nešto tamnije maslinaste boje od osnovne boje. Osim mekanog oklopa koji ne poseduje koštane pločice, karakteriše je dugačak vrat i duguljasta špicasta "surla". Ova kornjača može u plitkim vodama da diše pomoću duge njuške i cevastih nozdrava. Među prstima ima plivaće kožice. Danju leži na dnu, ukopana u pesak ili mulj, podižući glavu kako bi disala ili zgrabila plen. Noću lovi rakove, mekušce, insekte, ribe i vodozemce. Kada se oseti ugroženom, cela se uvlači u oklop. U takvim situacijama može i da snažno ugrize.

Postoje i različite varijacije unutar vrste koje se mogu naći i na području Afrike. Može da naraste do 30 centimetera (dužina oklopa), a neki autori spominju primerke i od 69 centimetara.

Ove kornjače isključivo žive u vodi, a izlaze na kopno dok se sunčaju ili polažu jaja. Mužjaci su manji od ženki. Polno sazrejevaju sa  4-6 godina, a mogu da polože i do 75 jaja. Jaja polažu na peščanim plažama ili u blato. Inkubacija može iznositi i do 250 dana, dok kod kinenskih mekooklopnih je taj period oko 60 dana. U prirodi žive oko 25 godina. Indijske mekooklopne kornjače hrane se insektima, žabama i drugim vodozemcima, rakovima, mekušcima, ribom i vodenim biljem. Smeštaj za ovu vrstu kornjače zahteva veliki terarijum, sa nivoom vode koji će joj omogućiti nesmetano "provirivanje" i sunčanje na kopnenom delu terarijuma. Temperatura vode mora iznositi 25-30 stepeni celzijusa, kako bi se kornjača nesmetano hranila i varila hranu. Da bi održavali konstantnu temperaturu u terarijumu potrebno je postaviti grejač. Osim grejača od velike je važnosti filtracija vode, zatim UV lampa, da bi se omogućila sinteza vitamina D3, koji je važan u metabolizmu kalcijuma i njegove akumulacije u kostima.

Kinenska mekooklopna kornjača je nešto tamnijih boja, a u prirodi se nalazi na području Japana i Kine. Uslovi držanja su identični.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs