Povratak

Uslovi za držanje guštera basiliska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koji su uslovi potrebni za držanje guštera basiliska?
Hvala. Goran

O: Basilisk je gušter kojem je prirodno stanište Guatemala, Kostarika i Kolumbija. Karakterističan je po sposobnosti da trči po vodi, zbog čega ga u svetu zovu i Hristov gušter. Tu sposobnost ima zbog posebne građe svojih nogu. Kada nogom dodirne površinu vode, ispod vode se stvori vazdušni mehur, a budući da basilisk brzo pokreće noge, taj mehur ne pikne pre nego što gušter napravi sledeći korak. Kod hobista se najčešće sreću dve vrste basiliska: smeđi basilisk (Basuiliscus vittatus) i Zeleni basilisk (Basiliscus plumifrons). Basilisk se hrani cvrčcima, crvima, voćem (sitno naseckane banane, smokve, grožđe). Minimalna veličina terarijuma mora biti 120 cm dužine, 50 cm širine i 100 cm visine. Temperatura u terarijumu mora varirati danju 27-32 stepeni celzijusa, a noću 23-24 stepeni celzijusa. Stalna minimalna temperatura u terarijumu se postiže podnim grejačem.

Sijalicom za sunčanje (Day glo) obezbedićete mesto koje je puno toplije, pa će gušter udaljavajući se ili približavajući sijalici regulisati svoju telesnu temperaturu, koja u potpunosti zacisi od okoline kao i kod svih hladnokrvnih životinja. Obavezna je stalna rasveta koja emituje širok spektar UVA i UVB zraka, frekvencija prilagođenih za guštere vlažnih šuma (Repti-glo 2.0.). Vlaga u terarijumu treba biti 75-80%, a postiže se dnevnim prskanjem vodom obogaćenom mineralima za gmizavce (Elektrod3ize i dr.) ili postavljanjem terarijumskog vodopada, koji će osim vlaži terarijum, stimuliše guštera na prirodno ponašanje prilikom konzumiranja vode, a takođe će onemogućiti defeciranje u vodu za piće. Svakako je, ako i obezbedite ovakvu pojilicu, potrebna plitka i široka posuda za vodu u kojoj se gušter može kvasiti, što je važno pred presvlačenje. Vodu treba često menjati jer gušteri često obavljaju nuždu prilikom kupanja. Dobro je postaviti i posudu za crve, te eventualno hranilicu za cvrčke.

Terarijumska podloga mora biti prilagođena održavanju vlažne atmosfere (Forrest bark i sl.). Veštačke biljke (jer su određene biljke otrovne za njih, pa je ovo najsigurnije rešenje) i grane će mu poslužiti za penjanje i vrlo važan prostor za sakrivanje. Što je terarijum veći, to su bolji životni uslovi za guštera.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs