aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uskora ću imati pustinjsku iguanu. Možete li mi reći nešto o uređenju terarijuma i o uslovima života?
Hvala, Marko

O: Pustinjske iguane ili Dipsosaurus dorsalis, pripadaju porodici Iguanidae, a u prirodi borave u području severo-istočne Kalifornije, južne Nevade, Utaha, Arizone, Novog Meksika, te na nekim Kalifornijskim ostrvima. Žive u pustinjskim predelima, i to više na stenovitim i kamenitim delovima pustinja, koje koriste za skrovište od vrućina i predatora. Ova vrsta guštera podnosi visoke temperature bolje od ostalih pustinjskih guštera, pa ćemo ih često susresti kako se sunčaju na stenama i pustinjskom kamenju i pri vrlo visokim temperaturama. Ove iguane dosežu veličinu od oko 40 cm sa vrlo dugim repom, koji je duži do jedan i po puta od dužine tela. Boja tela je smeđa, sa tamnijim nijansama smeđe i sive boje na repu, pa je upravo zbog toga i dobila ime dorsalis. Ima malu glavu sa velikim očima i ušima koje pažljivo osluškuju svaki zvuk u pustinji, kako bi uvek bile na oprezu od predatora.

U prirodi se hrane hranom biljnog porekla, koja i čini osnovni meni ove vrste iguane, ali ponekad se počaste i kojim insektom, najčešće nakon hibernacijskog perioda, kako bi što pre nadoknadile potrebnu energiju. Pustinjske iguane u prirodi hiberniraju, a sredinom marta se bude iz zimskog sna, kada se pripremaju za parenje, koje se obično dešava u martu i aprilu. U maju i junu obično izlegu 2 - 10 jaja, iz kojih će se pred kraj jula i u avgustu izleći mladi. Mladunčad ima karakterističnu roze nijansu na stomaku.

Terarijum mora biti veličine minimalno 350 - 400 litara, kako bi ovaj gušter imao dovoljno prostora za kretanje. Dno terarijauma je potrebno prekriti sitnim peskom. Na pesak je potrebno staviti nekoliko manjih stena ili kamenje. Takav dekor je potrebno pre postavljanja dobro oprati u vrućoj vodi. Stene i kamenje je potrebno učvrstiti akvarijumskim silikonom za dno terarijuma, kako se iguana ne bi povredila sakrivajući se pored kamenja. Osim stena, potrebno je staviti i biljke i to najbolje veštačke, kako bi se gušter mogao penjati i sakrivati. Jedan deo biljka je potrebno smestiti u terarijum u kojem je veća temperatura, u blizini sijalice, a drugi deo biljaka se postavlja u hladniji deo terarijuma. Na taj način će gušter izabrati mesto koje mu najviše odgovara. U hladniji deo terarijuma potrebno je staviti i posudicu sa vodom, koja će imitirati izvor vode u pustinji. Iguana će vrlo brzo shvatiti za šta joj ta posudica služi. Temperaturu u terarijumu ćete održavati specijalnim grejačima za terarijume. Temperatura u hladnijem delu terarijuma bi trebala iznositi oko 26°C, dok u toplijem delu i do 37°C. Savetuje se postavljanje sijalice Sun Glo, pa i Heat glo, kako bi se postigla temperatura od 45°C na sunčalištu. Uveče se ova sijalica isključuje, kako bi temperatura u terarijumu pala i postigla se noćna temperaura od 16-25°C. Ovu temperaturu nije problem postići u letnjim mesecima, međutim u zimskim mesecima verovatno ćete morati koristiti i Night glo osvetljenje. Svakako postavite i termometar, kako biste imali tačan uvid u temperaturu u terarijumu. Idealna temperatura vrlo je bitna za normalano odvijanje procesa varenja hrane, jer u suprotnome često dolazi do probavnih poremećaja koji mogu završiti i fatalno. Osim temperature vrlo je bitno i UV osvetljenje, posebno UVB spektra, kako bi se omogućila nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu. Manjak ovog vitamina dovodi i do manjka kalcijuma, a time i do koštanih metaboličkih bolesti, od kojih je glavni simptom hipokalcemija - smanjen nivo kalcijuma u krvi, što se klinički manifestuje problemima lokomotornog sistema, te koštanog dela usnog aparata. Ovo osvetljenje je potrebno omogućiti oko 12 sati dnevno.

U zatočeništvu najčešće jedu maslačak, salatu, peršun, šargarepu, hibiskus, raštiku, geranijum, krušku itd. Svakako je potrebno voditi računa da je voće i povrće uvek sveže, te da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Uz hranu potrebno je dodavati i multivitaminske preparate kao i preparate kalcijuma.