Povratak

Tomato frog

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Zanimju me osnovne informacije o ovoj vrsti žabe kao i koliki terarijum je potreban, da li je potreban foger, grejač ili lampa... U suštini me interesuju uslovi držanja.
Puno hvala na odgovoru! Jasna

O: Tomato frog potiče iz severozapadnog dela Madagaskara. Mužjaci su dužine 60 - 65 mm i težine oko 40 - 45 gr, a ženke 85 - 105 mm i težine oko 230 gr. Životni vek im je oko 6-8 godina. Ženke - osim što su krupnije - svetlijih su nijansi crvene i narandžaste boje, a neki primerci imaju i crne tačkice na vratu. Mlade jedinke oba pola imaju podjednaku boju, pa ih je nemoguće razlikovati sve do polne zrelosti. Upravo im njihove boje predstavljaju najjaču zaštitu od predatora, ostavljajući utisak zbog boje da su otrovne vrste. Koža luči belu lepljivu supstancu, koja odbija neprijatelja, odnosno ukoliko predator uhvati žabu ustima, lepljiva supstanca mu zalepi usta i oči, a kod osetljivijih osoba toksin u lepljivoj supstanci može izazvati alergijsku reakciju. U zatočeništvu se relativno dobro prilagode novim uslovima života.

Kao podloga u terarijumu se stavlja zemlja, koja ne sadrži nikakve hemikalije i sl. i to u debljem sloju, kako bi se žaba mogla ukopavati i sakrivati. Temperatura u terarijumu leti bi trebala biti 20-25°C, a zimi nešto niža. Dakle, nije potreban grejač, pa se slobodno terarijum može postaviti na sobnoj temperaturi. Kako se vole ukopavati tj sakrivati, možete postaviti i nekakvo skrovište koje mora biti dovoljno vlažno. Terarium se prska vodom dva puta na dan. Ova vrsta ne zahteva posebno osvetljenje, pa se preporučuje 2-3 sata na dan uključiti UV rasvetu. Ukoliko uslovi u terarijumu nisu adekvatni, to ćete vrlo brzo primetiti, jer će žaba reagovati promenom boje tela u izrazito tamnu.

U zatočeništvu se hrane cvrčcima, crvima, pa čak i pinky miševima. U prirodi se najčešće sakrivaju u zasedi i pojedu sve što naiđe. Kako su ovo noćne životinje, danju ih nećemo imati prilike previše viđati, jer tada najčešće borave zakopane pod zemljom. Kada se uplaše, naduvaju se poput balona. Pare se za vreme kišnih dana između februara i marta, u stajaćim vodama ili vodama sporog toka. Polnu zrelost dosežu izmedu 9. i 14. meseca starosti. Mužjaci se specifično oglašavaju za vreme parenja i na taj način dozivaju ženke. Nakon oplodnje, ženke legu jaja u vodenim površinama, iz kojih se 36 sati kasnije legu mladi. Tada su oko 6 milimetara dugi. Metamorfozom prelaze u stadijum kada su žute boje, koji se u popunosti završava 45 dana nakon što izlegu jaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs