ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kornjača stara 15 godina mi već godinama unazad ima artritis, bila je kod vetrinara dobila par injekcija i lek i rekli su mi da tu na dalje ne mogu dodatno pomoći. Ona se navikla na takva život i ne može puno da pomera prednje nogice, zato su sad zadnje  jake i mišićave. Pokušavam joj davati hranu obogaćenu kalcijumom. Zanima me da li mogu još nekako pomoći da joj olakšam tu bolest? Hvala, Vesna

O: Kornjače su životinje čije zdravlje uveliko zavisi od uslova držanja i načinu ishrane. Vodene kornjače, koje su ujedno i najčešći kućni ljubimci, poreklom su iz Severne Amerike, a žive u toplim rekama i stajaćim vodama. One su pretežno mesojedi, ali se hrane i vodenim biljem. Za pravilno držanje ovih kornjača neophodno je obezbediti grejanu vodu (24-30°C), kao i sunčalište na kojem se životinja može potpuno osušiti i apsorbovati deo spektra sunčeve svetlosti, odnosno posebnih lampi koje obezbeđuju pravilan razvoj koštanog sistema. U našim krajevima obitava  barska kornjača. Lako se prepoznaje po crnoj boji i žutim pegama. Ove kornjače žive u stajaćim vodama sa dnom prekriven muljem i peskom.

Hrana im se sastoji od insekata, punoglavaca i manjih riba, a u starosti se hrane i biljkama. Najpoznatija kopnena kornjača naših krajeva je čančara. Hrani se biljkama ali ponekad pojedu i sitne insekte, gusenice i sl. Čančara živi na suvim, kamenitim, grmljem obraslim toplim predelima mediteranskog područja. Svakoj od opisanih životinja trebalo bi pružiti uslove života najsličnije onima koje inače imaju u prirodi.

Artritis je oboljenje zglobova koje može biti akutnog i hroničnog toka. Često se kod kornjača javlja septični artritis čija je pojava bakterijske etiologije. Pri tome mogu biti zahvaćeni jedan ili više zglobova. Simptomi slični artritisu javljaju se i kod gihta kornjača. Giht je bolest vezana za metabolizam. Reč je o poremećaju metabolizma purina sa odlaganjem soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kosti i hrskavicu. Vrlo važnu ulogu u lečenju gihta ima ishrana. Potrebno je umanjiti unos namirnica koje sadrže purin (meso, iznutrice, riba,), a preporučuje se ishrana bogata voćem i povrćem. Akutni giht se očitava iznenadnim bolom u zglobu koji je izrazito jak i povećava se na dodir. Zglob je crven i natečen. Najčešće je u prvom napadu zahvaćen jedan zglob, dok se kasnije može proširiti i na druge. Hronični giht se očitava taloženjem urata u zglobnoj hrskavici. Javljaju se trajne smetnje, bolovi u zglobovima i mehanički je narušena pokretljivost zglobova.

 

Tačna dijagnoza može se postaviti rtg snimanjem i punkcijom zgloba.