Povratak

Redhead agama - ishrana i osnovne informacije o uslovima držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanimaju me uslovi držanja, kao i koliko i koju hranu dnevno jede ova vrsta agame? Da li se ishrana razlikuje i menja kako agama odrasta? Nikola 

O: Redhead agama (Agama agama) prirodno nastanjuje područje Afrike. Spada u srednje velike guštere, dužine oko 40 cm. Mužjaci su nešto veći od ženki a dominantnog mužjaka karakteriše glava crvene boje kao i vrh repa, telo plave boje, a tokom dana i noge su plave boje. Tokom noći dominantni mužjaci, ali i ženke, su smeđkaste boje. Ženke polno sazrevaju u periodu od oko 15 meseci dok mužjaci sa dve godine. Tek izlegli mladi imaju dužinu tela oko 3.8 cm i repa oko 7.5 cm. Adolescentima se smatraju u periodu od dva do četiri meseca. Ovoj agami treba obezbediti dnevnu temperaturu između 29 i 35°C a noćnu od 24-28°C. U terarijum treba smestiti osvetljenje celog sunčevog spektra 12-14 sati dnevno. Terarijum od oko 120 litara zadovoljava potrebe na životnom prostoru jedne do dve agame. Terarijum treba urediti sa velikim brojem mesta za sakrivanje, mestom za sunčanje, posudom za vodu.

Preporučuje se da blago poprskate stranice terarijuma vodom u jutarnjim satima kako bi se obezbedila adekvatna vlažnost. Redhead agama je mesojed, primarno insektivor (crvčci, skakavci,...). Međutim, poznato je i da se hrani malim sisarima, malim reptilima, vegetacijom kao što je cveće, trava i voće. Agama je predator koji sedi i čeka. Lovi čulom vida, sakriva se u vegetaciji, iza kamena i sl., i čeka dok insekt ili mali sisar ne prođe kraj njega kako bi se dao u trk za lovinom. Love plen jezikom na čijem se vrhu nalaze mukozne žlezde koje pomažu da se manji plen (npr. mrav) "prilepi" za jezik. Kako se agama isključivo hrani živom hranom, u ishrani morate biti oprezni. Ako se radi o mladoj agami, do četiri meseca starosti, hrana koju koristite mora biti vrlo sitna. Opšte pravilo koje važi u ishrani agama kaže da plen ne sme biti veći od 2/3 veličine njihove glave. Hranjenje prevelikim komadima ili plenom, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a najčešće dolazi do paralize, ataksije, gušenja, pa i do smrti. Ishranu započnite malim cvrčcima, crvima, a kasnije i malim pinki miševima kada Vaša agama bude dovoljno velika da ih može progutati.

Kako se agame u prirodi hrane uglavnom bezkičmenjacima, koji su im izvor belančevina koje su im neophodne, u zatočeništvu u ishrani takođe mora biti zastupljen dovoljan postotak belančevina. Preporučljivo je da su beskičmenjaci koje dajete živi, sveži, jer su na taj način mekši, izbegavamo žilavost kao kod uginulih jedinki. Tako će se i lakše probaviti egzoskelet, koji može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem. Kako agama raste, kasnije je preporučljivo hraniti je manjim miševima, koji su hranjiviji, a i manja je mogućnost nastanka probavnih smetnji. Odrasla agama se hrani svaki drugi dan dok je mlade agame potrebno hraniti dva puta dnevno. Odrasloj je agami u proseku po obroku dovoljno oko 7-10 crvičaka, odnosno dva "baby" miša. Iako ove količine mogu i neznatno varirati najbolji je pokazatelj odbijanja hrane kada je agama sita. Savetujem da 3 - 5 puta nedeljno dodate kalcijum na hranu, a mladim ili gravidnim agamama svakodnevno. Osim kalcijuma, 2 - 3 puta nedeljno dodajte i multivitaminske preparate.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs