mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Molim Vas da mi napišete osnovne karakteristike i uslove dežanja mošusne kornjače.
Unapred hvala. Mirko

O: Obična mošusna kornjača (Sternotherus odoratus) potiče iz područja severne Amerike. Nalazimo je u jugoistočnoj Kanadi (Ontario i Quebec), istočno do Maina, južno do Floride pa sve do Texasa. Njeni prirodni habitati su stojeće ili sporo tekuće i plitke vode sa blatnjavim ili muljavim dnom.  U prirodi su pretežno aktivne rano ujutro ili predveče. Može se desiti da  na kopno izlaze i u toku noći, pogotovo za vrijeme velikih kiša. Mošusne kornjače imaju sposobnost da u slučaju opasnosti ispuste neprijatan miris, koji podseća na mošus. To je i razlog zašto  se  engleski zovu, ne samo Common musk Turtle, nego i "Stinkpot". Ta sposobnost postaje sve slabija, a nekad se izgubi u potpunosti što su kornjače starije. Obične mošusne kornjače dostignu veličinu do maksimalno 14 cm. Primerci te veličine su uglavnom ženke, mužjaci ostaju  manji. Osim toga, mužjaci se razlikuju od ženki prema vidljivo dužem i debljem repu.

Mošusna kornjača  je mesojed. Hrana im se pretežno sastoji od vodenih puževa, crva, glista, uginule ribe i sveg ostalog što mogu da savladaju.

Uopšteno se smatra da su  mošusne kornjače vrlo lake za držanje.  Zbog svoje male veličine su idealne za ljubitelje kornjača koji im  nisu u mogućnosti pružiti prostrani akvaterarijum.  Za ovu vrstu kornjače je minimalan akvarijum dužine 80 cm i širine 35 cm. Za jednu uzgojnu grupu od jednog mužjaka i dve ženke, minimalne dimenzije bi trebale biti 100 cm dužine i 40 cm šrine. Držanje dva mužjaka u istom akvarijumu nije preporučljivo.U slučaju da se i ne napadaju međusobno, ipak je jedan od njih pod stalnim stresom od drugog mužjaka. Temperatura vode treba biti između 25°C i 27°C. Na dno akvarijuma najbolje je staviti pesak jer te kornjače vole da kopaju i sakrivaju se u mulju, odnosno pesku. Tako im najbolje možemo imitirati prirodni habitat. Potrebno je postaviti poveće kamenje i panjeve po kojima mošusne kornjače vole da se penju i koji im služe za skrivanje. Kao i sve kornjače iz familije Kinosternidae, Sternotherus odoratus više "hodaju" po dnu vode, nego što plivaju, ali u poređenju sa drugim Kinosternidima, Sternotherus odoratus su dobri plivači, kojima dubina vode u akvarijumu može biti i do 40 cm.Mošusnim kornjačama nije potrebna UV rasveta, jer nisu sklone rahitisu kao kornjače roda Trachemys. Akvarijum ne sme biti previše osvetljen jer mošusne kornjače izbegavaju presvetla mesta pa je dovoljna jedna neonska cev .

Ako akvarijum stoji na osvetljenom mestu, moguće je kornjaču držati bez ikakve rasvete. Potrebna je i  spotlampa, koja zagreva jedan deo kopna na 30-ak°C . Kornjaču hranimo glistama, malim ribicama, raznim insektima,  želeom za kornjače, gotovom hranom, mesom i dr.