Povratak

Čančare - veličina životnog prostora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam 10-ak odraslih čančara, otprilike je odnos 5 mužjaka i 5 ženki. Držim ih u vrtu, možda 6-7 m2. Treba li ih razdvajati? Hvala, Toma

O: Dimenzije prostora u kojem borave kornjače zavise od veličine  i njihovog broja. Dužina bi trebala biti jednaka dužini kornjače x 5 te širini kornjače x 4 dužina oklopa i  visina 3 x širina oklopa, pomnoženo sa brojem životinja. Kao supstrat za podlogu ,najbolje je koristiti kvalitetno seno, u koje se životinje često skrivaju i rado ga jedu. Mogući problem pri korišćenju ostalih supstrata je u tome što su kornjače su vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat podloge, što izaziva začep creva koji može biti i smrtonosan. Kornjače ženke su polno zrele s 10 godina. U prirodi žive pojedinačno, samo u vreme parenja traže partnera. Rastu vrlo sporo i rastu tokom celog života, ali zato imaju dugi životni vek. Veoma je otporna te izuzetno dobro preživljava razne povrede. Iz zimskog se sna budi u martu i aprilu, kada pronalazi partnera za parenje. Parenje se odvija u junu, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjaka. Mužjaci u vreme parenja postaju vrlo ratoborni.

Međusobno se guraju i  kao suparnici nastoje jedan drugoga prevrnuti na leđa. U međusobnoj poteri mogu se i satima sukobljavati u  žestokoj borbi. Pobieđeni, prevrnut na leđa dugo će mlatarati nogama dok ne uspe ponovo stati na noge. Kornjače grizu bezubim čeljustima kao oštrim kljunom pa tako mogu jedan drugom naneti povrede. Uzevši u obzir njihovo prirodno ponašanje i činjenicu da po pravilu žive samotnjački život, prevelika prenaseljenost nije preporučljiva. Potrebno je u što većoj meri imitirati prirodno stanište. Ako izračunata dimenzija ne zadovoljava i ako se pojavi agresije mužjaka, potrebno ih je razdvojiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs