mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Je li mi možete reći nešto o vrsti žabe Dendrobates leucomelas i o njenom održavanju?
Unapred hvala! Filip

O: Dendrobates leucomelas je otrovna žaba, as prirodnim staništem u severnim delovima Južne Amerike (Venecuela, Gvajana i Brazil). Ovaj vodozemac pretežno boravi u vrlo vlažnim uslovima na drveću ili kamenju. U odnosu na ostale žabe iz porodice, Dendrobatidae bolje podnosi i manje vlažna područja. Ova otrovna žaba je mala veličinom i karakterišu je čiste, intezivne boje. Postoji gotovo 250 vrsta, koje dolaze u bojama koje variraju od tamno ljubičasto-plave do svetlo neonski žute kao i smeđe ili crne u kombinacijama. Ovako intezivne i jasne boje služe da upozore grabljivice o njihovoj toksičnosti. Treba napomenuti kako oni primerci uzgojeni u zatočeništvu nisu otrovni. Sve vrste ove porodice su diurnalne, što dodatno pridonosi većem ineteresu kod hobista. Uopšteno, ova otrovna žaba je vrlo zahtevna za držanje jer su vrlo osetljive pa treba strogo slediti uputstva za držanje i životinjicu nabaviti od iskusnog uzgajivača i ne mlađu od 12 nedelja.

Što se smeštaja tiče, prostrani tropski terarijum veličine od 60x30x40cm je dovoljan dendrobates leucomelasu. Na dno terarijuma stavite podlogu, grane za penjanje i plitku posudu za vodu ili se možete odlučiti za složeniji model sa fontanom, tajmiranom rasvetom i mnoštvom različitih tropskih biljaka. Dendrobates leucomelasu je potrebno obezbediti dnevnu temperaturu od 23-28°C sa padom temperature tokom noći na 21°C a vlažnost od 70-90%.


Dendrobates leucomelas hrani se sitnom živom hranom (zbog svoje veličine). Npr. voćne mušice, cvrčci, larve muva,.... Obezbediti svakodnevni izvor hrane je najteži deo držanja ove žabe pa se najbolje odlučiti za uzgajanje malih insekata. Zavisno od veličine, dnevno je potrebno po žabi osigurati 15-40 insekata. Za zadovoljenje nutritivnih potreba u ishranu je dobro dodati vitaminsko-mineralne dodatke za vodozemce.