Povratak

Fat tail gekon (Hemitheconyx caudicinctus)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Možete li mi reći nešto više o fat tail gekonima?

Hvala, Ivan


O: Fat tail gekon (Hemitheconyx caudicinctus), kao i leopard gekon, ima prave očne kapke. Vrlo je sličan leopard gekonu sa obzirom na oblik i veličinu tela, ali se daleko razlikuju s obzirom na životne potrebe i ponašanje. Kao odrasla jedinka postigne veličinu oko 20 centimetara, a životni vek je oko 20 godina. Na grudima nema adhezivnih papučica. Sa vlasnikom nakon nekog vremena uspostave dobar odnos, pa ćemo ih često zateći kako se odmaraju na rukama ili ramenima vlasnika. Fat tail geckon potiče iz  zapadnog dela Afrike, područja Senegala i severnog Kameruna i boravi u savanama, stenovitim i suvim šumovitim područjima, i delovima koji se graniče sa rekama. U kućnim uslovima preferiraju polu vlažna i suva područja u terarijumu. Terarijum mora biti veličine minimalno oko 80 litara, sa obaveznim mestom za sakrivanje. U terarijum bi trebalo staviti samo jednog mužjaka jer često dolazi do konflikata i agresivnog ponašanja.

Ukoliko nameravate imati i ženku, savetujem odvojeno držanje od mužjaka do sezone parenja. Kao podlogu baby gekonima se preporučuju papirnati ubrusi, kako bi uočili eventualne promene vezane za konzinstenciju stolice i parazite. Vrlo su čiste životinje i koriste samo jedan deo terarijuma za obnavljanje nužde. Pesak dolazi u obzir eventualno kod starijih životinja, dok kod mladih gekona može izazvati smrt i gušenje. Adekvatna podloga je vrlo bitna i kod odraslih gekona, jer se često događa da gekoni progutaju deliće podloge, što završava zatvorom i ileusom.

Terarijum treba biti ugrejan (nikako ne koristiti grejače stene), kako bi se postigla temperatura od 27-28 stepeni celzijusa u hladnijem delu terarijuma i 30-33 stepeni celzijusa u toplijem delu terarijuma. Na taj način će gekon birati mesto koje mu najviše odgovara. Noćna temperatura može biti i ispod 20 stepeni celzijusa. Temperaturu obavezno kontrolišite termometrom koji smestite u terarijum. U terarijumu obavezno mora bit vlažniji deo, što ćemo postići stavljanjem posude sa vodom ili postavljenjem vlažne kore drveta, kako bi gekoni nesmetano mogli presvući kožu. Mlade gekone je potrebno prskati mlakom vodom svaki dan, a odrasle 2-3 puta nedeljno. Kako su ovo noćne životinje, u literaruri se navodi da im nije potrebno osvetljenje sa UV-spektrom. U teararijumu bi trebalo obezbediti 12 sati dan i 12 sati noć. Gekoni se hrane cvrčcima, i manjim crvima, sa obaveznim dodatkom multivitaminskih i mineralnih preparata. Odnos kalcijuma i fosfora mora biti 1:1. Većim gekonima jednom mesečno može se dati jedan pinki miš. Mladi gekoni bi se trebali hraniti svakodnevno sa 6-10 cvrčaka na dan, dok odraslima je dovoljno 5-8 cvrčaka 3 puta nedeljno. Cvrčke koje ne pojedu svakako je potrebno ukloniti iz terarijuma, jer se često događa da povrede gekone dok spavaju.

Fat tail gekoni se smatraju odraslima najranije u periodu od 8 meseci, što zavisi od uslova držanja, ali prosečan period  kada završavaju u potpunosti rast i razvoj 12 meseci. Gekoni su terestrialne životinje, odnosno potrebno ima je više podnog prostora za kretanje. Nikako ih nemojte hvatati za rep jer, osećajući  se ugroženima, odbacuju rep, koji će se regenerisati, ali više nikada neće biti tako lep kao rep kojeg je odbacio.

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs