mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Zanima me da li se može bogomoljka držati kao kućni ljubimac, ako može zanima me šta joj moram obezbediti. Da li se može držati, npr. sa kornjačama, gušterima itd.? Zanima me uopšteno o njima. Sonja

O: Bogomoljka (Mantodea) pripada redu insekata koji je dobio ime po načinu na koji drži svoje prednje ekstremitete - sklopljene, i na takav način podsećaju na sklopljene ruke pri molitvi. Ovi insekti pripadaju grabljivcima koji mogu da narastu i preko 8 cm. Po pravilu, ženke su veće od mužjaka. Do danas je utvrđeno 8 familija ovih insekata sa preko 2000 različitih vrsta. U prirodnom staništu, mogu ih se naći u klimatski toplijim predelima. Prosečni životni vek se kreće između 6 meseci i 1 godine, zavisno od vrste. U prirodi se hrane sa svim što mogu da pojedu - leptiri, skakavci, muve, drugi insekti. Aktivni su tokom dana. U slučaju da se odlučite da uzgajate ovu vrstu insekta, potrebno bi bilo obezbediti adekvatne uslove držanja koji bi trebali biti najpribližniji prirodnim. Tako, u terarijumu bi trebalo imati konstantnu temperaturu od 20-30C, posudu sa vodom i na dnevnoj osnovi odgovarajuću ishranu.

Veličine terarijuma su:

- širina terarijuma - minimalno dva puta dužine tela ljubimca,
- visina terarijuma - minimalno tri puta dužine tela.

Najčešće se koriste terarijiumi veličine 30x30x30 cm. U terarijum se stavlja supstrat na pod, npr. treset, vermikulit (2-3cm debljine), postave se biljke (veštačke ili prave), ali ne u prevelikoj količini (kako bi se ostavilo dovoljno mesta ljubimcu da se kreće). Vlažnost u terarijumu bi se trebala kretati oko 60%, odnosno trebala bi se prilagoditi svakoj vrsti u skladu sa njenim karakteristikama. U slučaju da se odlučite da imate i mužjaka i ženku te da "produžite vrstu" potrebno bi bilo stalno nadgledati parenja i ispred ženke konstantno osigurati dovoljne količine hrane. Razlog je u činjenici da se neretko zna dogoditi da ženka u nedostatku hrane napadne i pojede mužjaka. Nakon svakog parenja, ženka položi 30 do 300 jajašaca u posebnu kesicu (ooteka) koju često postavi na neko sigurno uzvišeno mesto. Kroz narednih nekoliko meseci moguće je očekivati podmladak.

Po pravilu se izbegava držanje zajedno vrsta koje bi u prirodi bile potencijalni neprijatelji, odnosno koje bi se međusobno mogle povrediti. Naime, gušteri se u prirodi hrane različitim insektima, paucima, puževima,... što ih čini neprikladnim izborom za zajednički život sa bogomoljkama. Slična je situacija i sa čančarama, jer iako se oni hrane različitim povrćem, u prirodi jedu više-manje sve. Tako, na obroku im se mogu pronaći i crvići, gusenice, pužići,... Iz tog razloga, uzgajivači savetuju da bi međusobni život  bogomoljke sa drugim životinjama, životinjama koje u ishrani mogu imati insekte, trebalo izbegavati.