Povratak

Gljivično / bakterijsko oboljenje vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjaču već mesec dana. Nismo se mnogo raspitivali pre nego što smo je kupili, pa se bojim da je dosta dana bila u hladnoj vodi i hranili smo je samo crvićima. Sada smo joj kupili bolju hranu i grejač za vodu, ali je njoj krenula da raste kao prašina oko repa koja se širi oko celog oklopa. Čistili smo je starom četkicom za zube, ali njoj i  dalje raste. Ne znam kako da je izlečim. Takođe ne znam čime bi trebalo to da joj to čistim.
Unapred vam mnogo hvala! Emilija

O: Kornjače su relativno otporne i retko oboljevaju. Uglavnom usled pada otpornosti organizma - zbog neadekvatnih uslova držanja (neadekvatna hrana, niska temperature vode, nedostatak lampi, loši higijenski uslovi itd.). Ponekad, uprkos dobrim uslovima držanja, kornjače ipak obole. Po koži glave, nogu, repa mogu se videti beličaste ili žućkaste naslage, koje su najčešće izazvane gljivicama iz rodova Aspergillus, Metarhizium, Mucor, Paecilomyces, Penicillium spp. Ove naslage se mogu mehanički skidati. U terapiji se koriste antigljivične masti. Hranu je neophodno obogatiti vitaminsko - mineralnim preparatima.

Neophodno je da kornjača ima suvi deo, na kojem će se sunčati i adekvatnu lampu za to. Ukoliko ne postoji suvi deo, postoji veliki rizik da dođe do stvaranja gljivica na njenom oklopu i koži, za čiji razvoj su potrebne vlaga, toplota i tama, pa ukoliko nemate lampu, a imate grejač koji greje vodu, moguće je da se radi o gljivicama. Suprotno tome, višak svetla može dovesti do nastanka algi. Svetlosni režim tokom dana ne bi trebao da prelazi 12 časova. Stvaranje algi u akvaterarijumu je nešto što se često događa. Takvu pojavu možete da ublažite češćim menjanjem vode ili ugradnjom jačeg filtera. Takođe je važno da ne držite akvaterarijum blizu prozora jer svetlost potstiče njihov rast. Takođe je važno da podlogu, tj. kamenje dobro mehanički očistite. U vodu možete da stavite neka od sredstava koje će smanjiti, tj. usporiti rast algi.

U ponudi Pet centra postoji vitaminsko – mineralni dodatak za kornjače: Sera reptimineral C, koji sadrži vitamine A, B1, B2, B6, B12, biotin, vitamin C, Ca - pantotenat, folnu kiselinu, L - lizin, niacin, D / L metionin, Ca, Fe, Mg, Mn, Se, Zn...

Simptomi bakterijske infekcije kože su sluzave naslage na samoj koži. Infekcija može da zahvati čitavu površinu kože ili može nastati lokalno na pojedinim delovima. Uzroci su loši ambijentalni uslovi, a lečenje se sprovodi odgovarajućim preparatima koje propisuje veterinar.

Oboljenja kornjača možete sprečiti pravilnom negom, raznovrsnom i kvalitetnom ishranom i dovoljno velikim prostorom za kretanje. Takođe veoma je važno pravilno osvetljenje, odgovarajuća temperatura i redovna filtracija vode. Svakako da je neophodna i redovna higijena oklopa, odnosno njegovo čišćenje grubljim sunđerom ili četkicom.

Ukoliko ni posle poboljšanja uslova ne dođe do promene, neophodno je da posetite veterinara koji će uraditi klinički pregled i preporučiti ili sprovesti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs