Povratak

Žaba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam na poklon žabu. Niko nema pojma šta joj je potrebno, niti koje je vrste. Svetlo zlatno žuta sa malim crnim okicama i ima crne zavrsetke na zadnjim prstima. Šta joj je potrebno i kako da se brinem o njoj?
Unapred zahvalna, Aleksandra

O: Žabe su bezrepi vodozemci, čije su zadnje noge dugačke i jake i služe žabi za skok. Koža im je permeabilna i preferiraju vlažna područja. Koža propušta vodu, kiseonik i ugljen dioksid, te na taj način dišu pod vodom, a kada su na suvom žabe dišu plućima. Karnivori su i njihova ishrana je bazirana na insektima, glistama, manjim žabama, itd. Hrana im mora biti živa, tako nije lako nabaviti  hranu za njih. Terarijum za većinu žaba treba urediti na sledeći način: veći akvaterarijum (npr. 70x70x100) treba da ima pola vodenog, pola kopnenog dela. Kopneni deo napraviti od kamenčića, a vodeni deo predstavlja obična voda koja je odstajala jedan dan na sobnoj temperaturi i koja je dehlorisana. Vodeni deo se menja jednom dnevno, a potreban je i filter koji redovno čisti vodu. Posebno osetljiv period je kada se žabe presvlače.

Tada je bitno češće menjati vodu kako bi higijenski uslovi bili adekvatni. Akvaterarijum kao i sve predmete u njemu morate redovno prati čistom vodom, jer žabe često svojim izlučevinama isprljaju sve oko njih, a neke materije koje ispuštaju mogu biti i toksične. Nedovoljno higijene je uvek preduslov za pojavu oboljenja. Vlažnost akvaterarijuma održavajte tako što ćete ponekada poprskati prskalicom svaki predmet. Osvetljenje treba da bude obično, jer žabe ne sintetišu D vitamin, već ga unose dovoljno putem hrane, ukoliko ih adekvatno hranite.

Potrebno je grejati vodu i vazduh, a voda bi trebalo da bude hladnija za par stepeni u odnosu na suvi deo, kako bi žaba mogla da se rashladi. Nekim žabama je potrebno suvo stanište, bez vode, ali sa velikom vlažnošću, nekima isključivo vodeno stanište, pa bi bilo dobro da se raspitate kod osobe koja vam je poklonila žabu, o kojoj se vrsti žabe radi, kako biste joj omogućili adekvatne uslove.

Na našem području su najzastupljenije sledeće vrste žaba: Krastača, Šumska žaba, Mala zelena žaba, Močvarna žaba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs