mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želela bih da vas pitam, s'obzirom da nikada nisam držala zmiju u kući, a čula sam da se za početnike preporučuje kukuruzni smuk, medjutim, mene ta vrsta zmije uopšte ne zanima i nisi mu interesantne. Da li bi bilo pametno da nabavim pitona morelia viridis? Tijana

O: Zeleni piton (Chondro Python, Morelia Viridis) je arborealan i aktivan noću piton, što ga čini posebno cenjenim i retkim u prirodi. Kao što i sam naziv sugeriše, boja ovog ljubimca je zelena. Takođe, postoje i određeni primjrci koji su i plavi ili žuti sa belim, žutim ili crnim delovima. Prirodno stanište ove vrste je Nova Gvineja i okolne obale sve do severnih predela Australije. Za odraslog zelenog pitona, smatra se da je vivarium od 90 x 60 x 60 cm minimum koji se treba zadovoljiti. Takođe, potrebno bi bilo da vivarium ide i u visinu. Osim određenih dimenzija vivarija, uzgajivači bi trebali postići i optimalnu temperaturu, odnosno, optimalne temperature. Naime, u hladnijem delu vivarija temperatura bi trebala biti oko 23 C, a u toplijem delu oko 30 C.

Temperatura vazduha u vivariju bi se trebala kretati oko 28 C. Dakle, i te činjenice bi trebalo uzeti u obzir prilikom izgradnje vivarija za ovu životinjsku vrstu jer se zeleni pitoni najčešće zadržavaju na najvišim granama. Kako zelenom pitonu nije neophodna upotreba specijalnih UV lampi, uzgajivači koriste fluorescentne lampe koje oponašaju prirodnu sunčevu svetlost, i to iz tog razloga kako bi stimulisali i održavali živo bilje. Za vreme noći, možete postaviti i infracrvene lampe. Infracrvene spot lampe se izbegavaju jer povećavaju opasnost od pregrejavanja vivarija, kao i od opekotina ljubimaca. Između najviše tačke vivarija i mjsta gde se postavlja lampa trebalo bi ostaviti minimalno 40 - 50 cm razmaka kako bi se sprečilo penjanje ljubimca na taj deo vivarija.Prilikom uzgoja ove vrste ljubimca, trebalo bi obratiti i posebnu pažnju na vlagu. Naime, sami uzgajivači navode da nije potrebno održavati nivo vlage koliko je bitno, tokom dana, postići veću vlažnost u vivariju i onda ostaviti da se ona postepeno smanjuje. Na takav način se može što sličnije oponašati uslovi njihovog prirodnog staništa.Zmije su hladnokrvne životinje, telesna temperatura im zavisi od temperature okoline. Temperatura  mora biti što bliža onoj u prirodi, kako bi se odvijali normalni metabolički i drugi za život važni procesi. Pitoni se hrane jedanput u desetak dana, najčešća hrana u zatočeništvu su miševi, koji veličinom moraju odgovarati mogućnostima zmije da ga uspe progutati i svariti. Za mlade zmije - pinki miševi (stari 1 - 5 dana), a za veće zmije - oni malo stariji. Za vreme dok zmija vari miša ne preporučuje se uznemiravanje, a samo varenje traje nekoliko dana, zavisno od veličine miša. Ako Vaš piton ne jede duže vreme, a ne gubi na telesnoj masi, ne zabrinjavajte se. Medjutim, ako dođe do gubitka telesne mase, obratite se veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija. Kako sam već spomenula, u vivariju mora biti smeštena posuda sa vodom radi vlažnosti vazduha, kupanja, a takođe i da zmija može piti tu vodu. Svaki dan voda mora biti sveža; zmije u posudu sa vodom često i defeciraju. Čista voda je vrlo bitna i pre samog presvlačenja. U tom periodu oči se zamute, pa se preporučuje uranjanje zmije u toplu vodu desetak minuta, kako bi se oči isprale, a nakon toga presvlačenje će u potpunosti nastupiti nakon 24 sata.

Iz priloženih informacija, jasna Vam je stepen odgovornosti i neophodnost pružanja svih adekvatnih uslova kod ove vrste zmije. Upravo zbog toga preporučuje se osobama koje već imaju prethodno iskustvo sa držanjem zmija. Nadam se da sam  pomogla informacijama, a svakako Vam za sva buduća pitanja stojimo na raspolaganju ja ili moje kolege iz Pet centra.