Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li mi reći nešto opširnije o Brachypelma Smithi i nešto o tarantulama? Unapred zahvalan, Stefan

O: Tarantule spadaju u familiju Theraphosidae, grupu velikih paukova čije je telo prekriveno čekinjama. U ovoj familiji se nalazi oko 900 vrsta paukova. Tarantule spadaju u artropode, čija je karakteristika da imaju egzoskelet za koji se pričvršćuju mišići. Građene su iz dva glavna dela: cefalotoraksa, abdomena i osam pari nogu. Veličine su od 2 - 10 cm, sa nogama dužine i do 20 cm.

Neke tarantule love na drveću, neke na zemlji, a uglavnom se nalaze u tropskim i pustinjskim regionima. Tarantulin otrov je fatalan samo za one individue koje su alergične.

Brachypelma smithi ili meksička crvenokolena tarantula naseljava isključivo obronke planina Sierra Madre u Meksiku. Živi u šumama gde je vlažnost oko 55 - 65%, a životni vek im je do 25 godina (ženke). Žive u jamama koje prave u zemlji i na taj način se skrivaju od predatora. Ove tarantule su dosta zastupljene kao kućni ljubimci jer dugo žive, velike su (dužina tela im je oko 10 cm, a dužina nogu oko 15 cm, težina je do 16 g) i jarkih boja (crne sa narandžastim detaljima na nogama).

U prirodi se hrane artropodama, gušterima i manjim glodarima koje mogu da imobilišu svojim otrovom. U zatočeništvu se hrane insektima i mladim miševima. Nakon obilnog obeda dovoljno ih je hraniti na nekoliko nedelja.


Potreban im je  terarijum / kavez sledećih dimenzija: 30×30×30 cm, sa grejnom pločom koja zauzima 1/4 poda. Kao podloga koristi se mešavina peska i treseta. Mlade tarantule se hrane jednom nedeljno, dok se starije mogu i ređe hraniti.

Dok rastu menjaju staru kožu u celosti.

Uopšteno o tarantulama možete pročitati u okviru sledećih odgovora: Tarantule - odgajanje i uslovi držanja i Ishrana tarantula.