Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno sam dobila sedmogodišnju vodenu kornjaču na poklon. Sada je počeo da joj se ljušti oklop, kao da otpada spoljašnji tanki sloj. Da li je to normalno ili mojoj kornjači nešto fali?
Hvala unapred, Tanja

O: Ljuštenje kože i oklopa u kornjača se razlikuje od ljuštenja kože drugih reptila i može biti fiziološka pojava kada su promene jedva primetne kao i posledica deficijentne ishrane, zatim kod lošeg kvaliteta vode, bakterijske i gljivične infekcije. Proces ljuštenja započinje izdizanjem rubova pločica koji kasnije otpadaju.

Ne otpadaju sve pločice istovremeno. Ispod izdignutog dela oklopa nakuplja se vazduh i ova pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi pa se oklop presijava u bakarnu ili belu boju.

Ne preporučujemo da sami skidate izdignute delove kože ili oklopa zato što je u tom slučaju velika mogućnost da dovedete do ozleda koje bi bile dobar medijum za razvoj mikroorganizama.

Bakterijske i gljivične infekcije mogu biti primarni ili sekundarni uzrok ljuštenja oklopa uz pad imuniteta.
 
Pored ovih patoloških stanja trebalo bi napomenuti i pojavu neredovnog ljuštenja oklopa.

Ukoliko je došlo do deficita E vitamina u ishrani moguće je da se javi neredovno ljuštenje oklopa. Poboljšanjem uslova u terarijumu i aplikacijom injekcionog preparata vitamina E problem se rešava.

Ukoliko niste sigurni da li se radi o fiziološkom ili patološkom ljuštenju oklopa, savetujem Vas da kornjaču pregledaju na Veterinarskom fakultetu u Beogradu.