Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Evo posle nekih godinu dana crvenouha kornjača je izlegla jaja. Kako mogu da znam dali je oplođeno jaje ili neoplođeno? Unapred hvala, Aleksandar

O: Za uspešno razmnožavanje kornjača veoma je važno da znate da kornjače polnu zrelost dostižu u uzrastu od 1 - 2 godine života. Međutim, to može dosta da varira jer direktno zavisi od veličine kornjače, koja se kod odraslih jedinki crvenouhe kornjače kreće između 10 i 30 centimetara. U nepovoljnim uslovima, pri slabom rastu, kornjače neće biti plodne i ne moraju pokazivati znakove polne zrelosti, bez obzira na uzrast.

Razmnožavanje kornjača u kontrolisanim (veštačkim) uslovima veoma je teško i predstavlja veliki izazov za vlasnika.
 
Crvenouhe kornjače imaju vrlo upadljiv ritual udvaranja. Mužjaci dugim kandžama prednjih nogu trepere ispred ženkine glave. Ako je ženka zainteresovana, doći će do parenja. Treperenje nogama / noktima je najčešće udvaranje mužjaka ženki, kako bi ih naveli na parenje. Neki smatraju da je treperenje znak dominacije. Sam akt parenja odvija se u nekoliko minuta.

Kornjače se razmnožavaju jajima koja, za uspešan razvoj, moraju da budu položena na suvom. Sva položena jaja ne moraju da budu i oplođena. Nije retko da ženke polažu sasvim normalna, ali neoplođena jaja. Zanimljivo je da nakon parenja kornjače mogu dugo vremena da zadrže jaja, ali normalno ih polažu 3 do 6 nedelja nakon parenja. U zarobljeništvu ženke dva puta godišnje polažu 5 - 6 jaja.
 
Ženke polažu jaja isključivo na kopnu (suvom). Do polaganja će doći samo kada ženka nađe povoljno mesto za to. U protivnom, može zadržati jaja čak i do 3 godine. U pojedinim slučajevima, u nedostatku prostora za polaganje, ženka će jaja ispustiti u vodu, ali tada se ne mogu razviti i najčešće budu pojedena ili istrunu. Zato je važno pripremiti zemljani prostor ili posebnu kutiju sa zemljom, peskom i/ili biljnim materijalom u koju možete smestiti ženku gde će iskopati jamicu i u nju položiti jaja, a zatim ih zatrpati. Vrlo uspešno se pokazala mešavina zemlje i peska (1:1) za podlogu u koju ženka polaže svoja jaja. Posuda u koju ženka položi jaja bi trebala da bude najmanje 20 cm duboka. Posebno je važno da se jaja ne okreću, ne uzimaju u ruke jer su veoma  krhka i lako mogu da se oštete. Neki preporučuju da se posle polaganja jaja izvade i inkubiraju u posebnoj kutiji (inkubator), dok drugi smatraju da ih je bolje ostaviti gdje su položena.

O polaganju jaja u inkubatoru pisali smo ovde.