Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Vlasnik sam 2 vodene kornjače, stare 2 meseca. Mužjak na svom oklopu ima 2 bele fleke, takav je bio kada je kupljen. Kasnije sam preko interneta saznala da je to gljivično oboljenje oklopa. Druga kornjača, ženka, od pre 3 dana na svom oklopu ima sitne dlačice (meni liči na dlačice), koje su se proširile po nogama i repu. Zanima me šta je u pitanju i kako ih izlečiti? Dragana

O: Kornjače su relativno otporne i retko oboljevaju. Uglavnom usled pada otpornosti organizma -  zbog neadekvatnih uslova držanja (neadekvatna hrana, niska temperature vode, nedostatak lampi, loši higijenski uslovi itd.).

Ponekad, uprkos dobrim uslovima držanja, kornjače ipak obole.

Po koži glave i nogu mogu se videti beličaste ili žućkaste naslage, koje su najčešće izazvane gljivicama iz rodova Aspergillus, Metarhizium, Mucor, Paecilomyces, Penicillium spp. Ove naslage se mogu mehanički skidati. U terapiji se koriste antigljivične masti. Hranu je neophodno obogatiti vitaminsko - mineralnim preparatima.

Septikemično kožno ulcerativno oboljenje (SCUD) u kornjača je najčešće izazvano bakterijama Citrobacter freundii i Serratia spp. Ispod naslaga se može zapaziti gnojni iscedak i tačkasta krvarenja uz promenu opšteg stanja. Terapija  je sistemska primena antibiotika.

O gljivičnim infekcijama smo pisali ovde.

O optimalnim uslovima držanja kornjača smo pisali ovde, ovde, ovde i ovde.

Neophodno je da poboljšate uslove držanja kornjača i da kornjače odvedete kod veterinara kako bi ih pregledao i prepisao adekvatnu terapiju.