Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve kornjače u akvaterarijumu. Na dnu je uređen sitnijim i krupnijim kamenčićima. Nekoliko puta nam se učinilo da su kornjače koje stalno pretražuju dno za hranom progutale kamenčić, pa želim da Vas pitam da li je to moguće da kornjača proguta kamen i da li bi to njoj napravilo problem u organizmu? Još jedno pitanje, kornjaču hranim 2 x dnevno, ujutru i uveče, sa hranom tetra fauna, a jednom u nekoliko dana ubacim i tetra gammarus. Da li je to u redu? Dule

O: Kornjače u prirodi ponekad zbog varenja gutaju male količine sitnog šljunka i peska.

Zbog nepravilne ishrane (nedostatka vitamina) ili bolesti, kornjače mogu da počnu da gutaju velike količine kamenja, koje može da pruzrokuju začepljenja, a u najgorem slučaju i smrt kornjače.

Iz navedenih razloga potrebno je da vlasnici svojim kornjačama stavljaju krupnije kamenje (oblutke), koje je veće od kornjačine glave (njenog usnog aparata), iako su sitniji šljunak i pesak prirodniji. Kako ne bi došlo do preteranog gutanja kamenja ponudite svojoj kornjači pravilnu ishranu, a na dno akvaterarijuma stavite krupnije kamenčiće.

O ishrani kornjača, dodatne informacije možete pročitati ovde.