Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam vodenu (crvenouhu) kornjaču staru 2g. Primetila sam da kija i da joj ide vodica na nos. Pretpostavljam da je u pitanju prehlada, ali me zanima kako da joj pomognem da ozdravi?! Hoću da napomenem i da hibernira i to na suvom. Maja

O:  Pneumonija se često javlja kod kornjača. Klinički simptomi su inapetenca, mlitavost, iscedak iz nosa, disanje na usta, pri čemu se čuju zvuci koji podsećaju na šištanje. S obzirom da su pluća vodenih kornjača i hidrostatski organ, kornjače obolele od zapaljenja pluća gube ravnotežu pri plivanju. Terapija kod ovog oboljenja se sastoji u primeni antibiotika i vitamina.

Kornjače obolele od pneumonije ne treba ostaviti da hiberniraju, što se može izbeći njihovim držanjem na temperaturi od 25 - 30°C sa 14 sati - dnevnim / 10 sati - noćnim ciklusom.

Od respiratornih oboljenja kornjača treba istaći i rinitis. On može biti uzrokovan sinusitisom, kada je unilateralan i karakteriše ga obilan, gust, mukoidni iscedak iz nosa. Kod ovog oblika rinitisa infekcija se iz nosne šupljine može preneti (preko nazolakrimalnog kanala) na pripadajuće oko, kada se javlja i iscedak iz oka, a posledično može doći do njegovog zatvaranja. Terapija je antibiotskim kapima za nos. Rinitis takođe može nastati i kao posledica preterane salivacije i izlaska tečnosti iz usta, kroz nos. Treći oblik rinitisa je tzv. pravi rinitis. To je visoko infektivno oboljenje vodenih kornjača, koje je bilateralno i praćeno kontinuiranim vodenim iscetkom. U uznapredovalim slučajevima oboljenja, disanje je otežano, usta su otvorena, a prisutan je i iscedak iz oka.

Iz svega opisanog može se zaključiti da svaka promena zdravstvenog stanja kornjače, čiji simptomi ukazuju na neko od respiratornih oboljenja, zahteva klinički pregled kornjače od strane veterinara koji poznaje njihovu fiziologiju i patologiju, jer samo veterinar nakon kliničkog pregleda može da postavi dijagnozu ili sumnju na neko oboljenje i na osnovu toga preduzme odgovarajuće korake i ako je potrebno preporuči ili sprovede odgovarajuću terapiju.