Povratak

Beli oklop kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zdravo! Imam jedno pitanje za kornjače, imam dve crvenouhe kornjače već pola godine, one su male ali sam primetila da na jednoj od njih su se pojavile na oklopu male tačkaste bele fleke, dali mi možete reći kako da izlečim to? Držim ih u akvarijumu od 10 - tak litara, ali nemaju dovoljnu svetlost, da li je možda od toga? Hvala unapred, pozdrav.
Zlata

O: Što se tiče belih fleka na oklopu kornjače, bitno je uočiti da li je oklop beli samo kada je kornjača suva ili i kada je mokra.

Beli oklop kornjače, i kada je kornjača mokra, ukazuje na infekciju gljivicama ili bakterijama, a dok je suva verovatno se radi samo o osušenim naslagama minerala od kalcijuma u vodi.

Takođe je potrebno razlikovati i bleđenje boje. Nekoliko nutritivnih faktora utiču na boju oklopa kod kornjača, ali oni su vrlo sporog delovanja. Najčešće se pominje nedostatak A - vitamina, ali za ovakve promene potrebno je da prođe nekoliko meseci.

Problemi sa oklopom kod kornjača mogu da se jave zbog urođenih mana (ili genetski ili tokom inkubacije), mehaničkim povredama, držanjem u malom akvaterarijumu, zbog nedostatka čitavog spektra sunčeve svetlosti ili prirodnog svetla i / ili deficitarne ishrane.

Dodatne informacije o uslovima držanja kornjača možete pogledati ovde.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs