Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko koštaju i kako se odgajaju tarantule? Darko

O: Tarantule su beskičmenjaci, odnosno imaju exoskelet ili spoljašnji kostur. Da bi mogle rasti, moraju promeniti kožu. Presvlačenje kože zavisi od vrste, starosti i uslova držanja. Mlade tarantule se u istoj godini života presvuku 5 - 6 puta, dok odrasle tarantule jednom u dve, tri godine. Nedeljama pa i mesecima pre presvlačenja prestaje da jede, a na abdomenu potamni. Kada dođe vreme presvlačenja, tarantula napravi paučinu, a presvlačiće se ležeći na leđima i provešće nekoliko sati na toj paučini.

Nakon presvlačenja još će nekoliko dana mirovati, a kasnije, kada se nova koža osuši, počeće sa hranjenjem. Presvlačenje traje 12-15 sati. Za to vreme trabalo bi povećati vlažnost terarijuma.

Telo tarantule je građeno od glave i zadnjeg dela. Na glavu se nadovezuju udovi i klešta. Na gornjem delu glave nalaze se četiri para očiju. Mozak čini grupa živčanih stanica. U zadnjem delu tela nalazi se želudac.

Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodarima, pticama, zmijama itd. Kada tarantula uhvati plen, paralizuje ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava kasnije varenje. Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mesec dana. Nepojedenu hranu obavezno treba ukloniti kako se ne bi razvila plesan i različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu najčešće se hrane insektima i crvima. Ako tarantula počne odbijati hranu, to znači da se prejela ili se priprema za presvlačenje.

Tarantule imaju četiri para nogu - dve prednje im zapravo služe kao ruke. Kod odraslih tarantula dobro se razlikuje pol. Mužjacima nakon zadnjeg presvlačenja izrastu kuke, koje im služe za pridržavanje čeljusti ženke prilikom parenja. Ako se odlučite za dve tarantule, najbolje ih je svaku držati posebno u terarijumu.

Podloga je vrlo bitna u terarijumu i trebala bi biti debljine najmanje desetak centimetara. Od podloga se mogu koristiti treset pomešan s korom drveta ili kora drveta pomešana sa zemljom za cveće. Zemlja ne sme biti tretirana pesticidima.

Temperatura u terarijumu trebala bi biti od 25-30°C, koju ćete postići upotrebom podnih grejača ili samoljepljivim grejačima, koji se lepe postranično na terarijumsko staklo. Optimalna temperatura je vrlo bitna, jer u protivnome često dolazi do zdrastvenih problema. Temperaturu možete kontrolisati termometrom, kako biste eventualna odstupanja mogli korigovati. Osim temperature vrlo je važna i vlaga, koja mora iznositi od 40 - 60%. Vlagu ćemo održavati postavljanjem posudice s vodom i svakodnevnim špricanjem terarijuma. Bez dovoljno vlage tarantule dehidriraju i imaju problema sa presvlačenjem. Postotak vlage pratimo postavljanjem higrometra. Ako želite tarantulu posmatrati noću, možete koristiti crvene ili plave lampe od 25 W.

Uopštene informacije:

Životni vek tarantula je od 8 -12 godina.
Optimalne dimenzije terarijuma su 30 x 20 x 20 cm.
Temperatura vazduha bi trebalo da se kreće od 25 do 30 stepeni C.
Vlažnost se kreće od  40% do 60%.
Hrane se insektima.

Trenutno u ponudi Pet centra možete pronaći tarantule pod latinskim nazivom Pterinochilus murihus. Cena ovog pauka na dan 11.02.2009.  je 6.600,00 dinara.