Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve kornjačice starosti oko 5 godina i zahvaljujući vama uglavnom znam sve sto je potrebno u vezi njih. Zanima me samo da li smeju da jedu morsku ribu, npr. girice, skušu itd...? Vladimir Grbić

O:  Kornjače je potrebno raznovrsno hraniti, što znači da im možete kombinovati kupovnu i svežu hranu. Što se tiče kupovne hrane, nije dovoljno hraniti kornjače samo sa račićima, koje obožavaju, već im je potrebno davati i štapiće koje one inače manje vole. U ishrani kornjača može se koristiti i živa hrana kao što su male kišne gliste i insekti (skakavci i muve).

Odraslim kornjačama, kao što je Vaša, preporučuje se da dajete sirovo meso maksimalno 2 puta nedeljno i to sirova piletina, govedina ili riba. Ukoliko dajete ribu, najbolje je da to bude slatkovodna riba (rečna i jezerska). Nemojte kornjačama da dajete salamu, viršle ili bilo kakve druge mesne prerađevine, zbog prisutnih materija koje se koriste za konzerviranje.

Što se tiče voća, možete kornjači da ponudite malo jabuke, kruške, breskve, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Od povrća može bilo koja salata: zelena salata, puter zelena salata, lišće i cvet maslačka, peršun, zelje. Nemojte kornjači da dajete spanać jer u spanaću ima puno oksalata. Takođe, izbegavajte kelj, repu, brokule i šargarepu, takođe zbog velike količine oksalata.

Povrće svakako mora da bude sveže, a nepojedenu količinu potrebno je ukloniti iz akvaterarijuma da ne bi došlo do kvarenja hrane. Možete slobodno dodavati u hranu vitamine i kalcijum.