Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam crvenouhu kornjaču staru 3 god. Svake zime, pa i ove postane manje aktivna, više spava i manje jede, samo sada čini mi se da ona ispušta nešto belo u vodu. To belo se sakuplja na samoj površini vode i kad se voda uznemiri to belo nestaje, za kratko vreme se opet formira, dok je voda u donjem delu uvek bistra. Kako zamenim vodu, za dva dana površina vode opet zabeli. Šta bi to moglo da bude i sta da radim? Saša

O: Praksa je pokazala da veće kornjače više prljaju vodu. Tako da ukoliko nemate filter u akvaterarijumu, neophodno je da ga što pre nabavite ili da kornjači što češće menjate vodu, ali uvek ona mora prethodno da odstoji najmanje 24 časa.

Voda u akvaterarijumu se zaprlja od organskog otpada koji između ostalog nastaje kao posledica raspadnih produkata ostataka nepojedene hrane. Zbog toga neki vlasnici praktikuju da hrane kornjače van akvaterarijuma, u nekoj posebnoj posudi.

Ako se kornjača hrani više puta dnevno (što kod Vaše kornjače nije potrebno zbog toga što je odrasla tj. stara je 3 god i dovoljno ju je hraniti jedanput dnevno), kao što sam već rekla, dolazi do raspadanja nepojedene hrane i nepotrebnog prljanja vode. U prilog ovome ide i činjenica da je kod Vaše kornjače došlo do usporenja metaboličkih procesa (smanjena aktivnost, ne uzimanje hrane), do kojih je najverovatnije došlo zbog sniženja temperature vode u akvaterarijumu ispod fiziološke granice za kornjače (25 °C). Ukoliko borave na temperaturi nižoj od 25°C, kornjače će prvo postati manje aktivne (ne kreću se i slabo ili gotovo ne reaguju na dodir), zatim će izgubiti apetit, oboleti (sa snižavanjem temperature pada i imunološki status, pa su u toj fazi kornjače osetljivije na pojavu bolesti ) i na kraju može doći i do uginuća.

Zbog svega toga je neophodno da Vašoj kornjači obezbedite što optimalnije ambijentalne uslove u akvaterarijumu (adekvatnu filtraciju vode i optimalnu temperaturu vode) što je moguće postavljanjem filtera i grejača u akvaterarijum, a samim tim će se aktivnost kornjače vratiti u normalu, ona će početi da jede, neće biti više zaostale hrane koja se raspada i samim tim voda će biti bistra i čista.