Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kornjačica ništa ne jede i polako se kreće, do pre 2 dana je bila veoma živahna. Imaju toplomer i akvarijum od 5 litara. Veoma su mlade. Davao sam im u poslednje vreme neke larve. Dali možete da mi kažete šta da radim?
Hvala, Milan

O: S obzirom da niste naveli kolika je temperatura vode u akvaterarijumu, a imate termometar, neophodno je da prvo ustanovite temperaturu vode i ako je niža od 25°C, moguće je da je upravo to  - niža temperatura vode - razlog smanjene aktivnosti Vaše kornjače.

Ukoliko borave na temperaturi nižoj od 25°C, kornjače će prvo postati manje aktivne (ne kreću se i slabo ili gotovo ne reaguju na dodir), zatim izgubiti apetit, oboleti i na kraju može doći i do uginuća. Veštačka hibernacija nije preporučljiva, a naročito ne za mlade i slabe kornjače.

Sa snižavanjem temperature pada i imunološki status, pa su u toj fazi kornjače osetljivije na pojavu bolesti. Zbog svega navedenog proizilazi zaključak da je crvenouhe kornjače u akvaterarijumu  bolje držati na konstantnoj temperaturi tokom cele godine, jer u slučajevima kada je voda u akvaterarijumu ispod 25°C, kornjače prestaju da  jedu i zatvaraju oči, pa mnogi vlasnici imaju utisak da se radi o hibernaciji. Oscilacije temperature, kao što sam već naglasila, mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je neophodno, ako to već niste učinili, da u akvaterarijum stavite grejač, pomoću koga bi se temperatura održavala na konstantnom nivou i onemogućio štetni uticaj temperaturnih variranja, a ako i posle toga ne dođe do poboljšanja, moguće je da se radi o nekom oboljenju.

U tom slučaju, bilo bi neophodno da posetite veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda postaviti dijagnozu i preduzeti odgovarajuću terapiju.

Moram napomenuti i da je akvaterarijum od 5 litara isuviše mali i za jednu, a kamoli za dve kornjače. O uslovima neophodnim za držanje kornjača pogledajte ovde.