Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kornjača već dva dana ispušta neke zvuke. Prvi put se susrećemo sa tim, iako je imamo skoro 3 god. Čitajući malo po internetu shvatila sam da je ona u neadekvatnim uslovima (imamo običan terarijum sa ostrvcetom i palmicom bez filtera i lampe). Bila je živahna i vesela do skora, sada ništa ne jede, a i uključila sam joj običnu lampu da se ugreje. Do sada nismo imali nikakvih problema, jela je alapljivo. Od kako je počela da "cijuče" stalno je zagledam i primetila sam da joj se jedno oko nadulo i zatvorilo. Da li je to samo do oka ili je i nešto drugo, i koja je terapija. Molim Vas odgovorite mi što pre, moja deca su jako vezana za nju, a ja se plašim da joj se nešto ne dogodi. Hvala! Tatjana

O: Način i uslovi držanja kornjača se odražavaju na njihovo zdravstveno stanje.

Kornjačama je neophodno obezbediti 2/3 vodenog i 1/3 suvog dela (što ste Vi već i obezbedili). Suvi deo je veoma važan jer se na njemu kornjača odmara i greje, a optimalna temperatura vazduha je 25 stepeni i ne bi trebalo biti niža. Temperatura vode koja se preporučuje je 26 - 30 stepeni C. Zagrevanje i optimalna temperatura se obezbeđuje grejačem sa termostatom. Higijena akvaterarijuma je od velike važnosti takođe. Potpuno pražnjenje i čišćenje akvaterarijuma se vrši jednom mesečno, a celokupna količina vode se menja svakih 10 dana, s tim što se povremeno može menjati i polovina količine vode. Motornim pumpama se filtrira voda i one se takođe redovno moraju prati i čistiti.

Neadekvatna količina svetlosti takođe je važan preduslov za nastanak bolesti kao npr. mekani oklop. Kornjačama bi trebalo  omogućiti sunčevu svetlost specijalnim lampama sa UVA i UVB spektrom zračenja. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog porekla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvetljenje neophodno.

Pravilna ishrana kornjača doprinosi zdravlju. Najbolje ih je hraniti dva puta dnevno gotovom hranom koja sadrži proteine, vitamine, minerale, ali to ne može da bude jedina hrana koju dajete kornjači, pa  povremeno trebate dodavati meso ribe i piletine. Hrana se stavlja na površinu vode, a sve nepojedene sastojke hrane trebalo bi redovno uklanjati kako bi sprečili njeno raspadanje i razvoj bakterija koje su najčešće uzrok brojnih infekcija.

Uzrok brojnih patoloških stanja mogu biti i avitaminoze, hipovitaminoze i deficijentna ishrana mineralima pa se preporučuje dodavanje i mineralno-vitaminskih preparata.

Otečeni očni kapci, zatvorene oči, iscedak iz oka (sluzav ili gnojav), mogu biti simptomi i nekog sistemskog oboljenja, a patološke promene mogu biti lokalnog karaktera i mogu se odnositi na samo oko. Slabljenje apetita je prvi znak koji ukazuje da je kornjača možda obolela. Ukoliko se stanje kornjače ne promeni nakon poboljšanja ishrane i uslova držanja, pomoć veterinara je neizostavna. Nedostatak A vitamina može da dovede do problema na očima i pojave bele skrame na konjuktivama. U takvim slučajevima neophodno je injekciono aplikovanje vitamina A, a  posle skidanja skrame i lokalno aplikovanje očnih masti.

Za poboljšanje ishrane u ponudi Pet centra postoji vitaminsko-mineralni dodatak za kornjače - Sera reptimineral C,  koji sadrži vitamine A, B1, B2, B6, B12, biotin, vitamin C, Ca-pantotenat, folnu kiselinu, L-lizin, niacin, D/L metionin, Ca, Fe, Mg, Mn, Se, Zn...

O oboljenju oka možete takođe pročitati ovde.