Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Gde mogu nabaviti AD kapi za kornjače? Da li u svakoj apoteci, ili moram baš kapi za njih, u prodavnici za životinje? Kako se stavljaju i na koliko? Čuo sam da mogu da im čistim oklop, ja sam pokušao sa četkicom za zube, ali se kornjače opiru. Da li je to neophodno? Unapred hvala na odgovoru, Uroš

O: AD kapi možete naći u apotekama koje prodaju preparate za upotrebu u humanoj medicini (to je vodeni rastvor  - odnosno AD kapi koje se daju bebama). Možete kornjačici stavljati par kapi u vodu, ali najbolje je da se kapi aplikuju na glavu kornjačice (jedna kap).

Ukoliko je kornjača mlada možete izvestan period kapi stavljati svakodnevno (par nedelja), a kasnije s vremena na vreme - jednom nedeljno. Veoma je važno da ishrana,  posebno mladih kornjača bude kvalitetna i pravilno izbalansirana, kako ne bi došlo do zdravstvenih problema.

Osnovu ishrane vodenih kornjača čini hrana animalnog porekla, naročito ako se radi o mladim kornjačama, dok starije više preferiraju hranu biljnog porekla, ali bez obzira moraju u svom jelovniku imati ponuđenu i hranu animalnog porekla. Postoji i gotova granulirana hrana koja sadrži proteine, vitamine, minerale, ali ne može da bude jedina hrana koju dajete kornjači, pa  je potrebno kombinovati sa mesom. Slobodno možete svojoj kornjači davati meso svakodnevno, dva puta dnevno, do godinu dana starosti, a zatim dva - tri puta nedeljno. Meso je bogato proteinima koji imaju važnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju. Od mesa možete davati sirovu piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu, pileće i teleće jetre, goveđa srca, slatkovodnu ribu. Osim mesa, ponudite joj i hranu biljnog porekla. Od biljne hrane možete ponuditi akvarijumsko vodeno bilje (amazonka, vodena salata). Osim vodenog bilja, možete davati i voće i povrće: možete da dajete zelenu salatu, listove maslačka, peršun, zelje ali nikako nemojte da im dajete spanać zbog visokog sadržaja oksalata. Takođe treba izbegavati kelj, repu, brokule i šargarepu. Povrće mora biti uvek sveže. Što se tiče voća, kornjači možete da dajete malo jabuke, kruške, breskve, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Ukoliko je ishrana raznovrsna, zadovoljiće sve potrebe za hranljivim materijama vaše kornjače.

U ponudi Pet centra postoji vitaminsko–mineralni dodatak za kornjače - Sera reptimineral C,  koji sadrži vit. A, B1, B2, B6, B12, biotin, vitamin C, Ca-pantotenat, folnu kiselinu, L-lizin, niacin, D/L metionin, Ca, Fe, Mg, Mn, Se, Zn...

Što se tiče higijene oklopa kornjače,  poželjno je povremeno očistiti oklop grubljim sunđerom ili četkicom. Normalno je da se u toku čišćenja oklopa kornjače opiru. Vodite računa da Vam ne ispadne iz ruke na neku čvrstu podlogu kako ne bi došlo do oštećenja oklopa. Najbolje je da ih tokom tog postupka držite čvrsto za oklop sa strane.