Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ja imam tri crvenouhe kornjačice. Sada su duge u proseku oko 7cm. Brzo rastu jer sam se postarala da im sve pružim. Imaju veliki i prostran akvaterarijum sa dva kopnena dela. Imaju filter za vodu i grejač, temperatura nikada nije spadala ispod 22 stepena i nije bila veća od 30 stepeni. Hranim ih granulama na bazi ribe, piletinom, svežom nezačinjenom ribom. Davala sam im i sušene larve komarca i račiće, ali sam primetila da to ne žele da jedu. Dva puta dnevno dobijaju hranu i uglavnom im dam dovoljno da za sobom ne ostavljaju parčiće hrane i ne prljaju vodu. Vodu menjam jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od zaprljanosti. AD kapi im jednom nedeljno stavim u hranu i takodje ih koristim za brigu o očima.

Pri svakoj zameni vode koristim lek koji se sipa u vodu. Pre par dana sam primetila da mi najveća kornjačica pati od upale pluća, što me je neverovatno iznenadilo, jer je temperatura vode odgovarajuća, a da je promaja, o tome ni govora. Izbegava hranu, ispušta čudne zvuke i pliva koso. Živahna jeste, ali se brinem jer ne znam šta da radim. Pročitala sam negde da u tom stanju može jesti pileću džigericu, da bi to pomoglo. To sam joj i dala ali i dalje izbegava hranu i isto se ponaša. Pa ako mi možete reći šta da radim i kako da je lečim? Znam da je smrtonosna bolest, ali se nadam da je mogu spasiti.
Marija

O: Predpostavlja se da neće biti zdravstvenih problema ukoliko kornjača živi u optimalnim uslovima (adekvatan mikroklimat). Pored dobrih uslova gajenja, potrebno je i pridržavati se pravila higijene smeštaja. Ako je sve ovo zadovoljeno, onda su pojave infekcija svedene na minimum.

Najčešće se kod kornjača javljaju problemi sa očima u vidu panoftalmitisa. Jedno od najtežih oboljenja vodenih kornjača je upala pluća. Razmena kiseonika i ugljen dioksida između organizma i spoljašnje sredine (spoljašnje disanje) kod skoro svih kičmenjaka, pa i kornjača, odvija se u posebnim morfološkim diferencijacijama - respiratornim organima. Transport gasova između ovih organa i tkiva, koji su neposredni potrošači kiseonika i proizvođači ugljen dioksida, vrši se cirkulatornim sistemom. Razmena gasova između cirkulatornog sistema i samih tkiva (unutrašnje disanje), kao i u slučaju spoljašnjeg disanja, počiva na procesima difuzije.

Kod upale pluća se javljaju simptomi slabijeg apetita, pojave nosnog iscetka, čuju se razni šumovi pri disanju, a najkarakterističniji simptom je gubljenje normalne plivačke ravnoteže. Naime, pluća kod kornjača imaju ulogu hidrostatskog organa.

Terapiju prepisuje veterinar, na osnovu kliničkog pregleda kornjače i konačne dijagnoze. U terapiji pneumonije koriste se antibiotici širokog spekra (ampicilin, gentamicin), kao i potporna terapija koja podrazumeva davanje vitaminsko-mineralnih preparata. Takođe, ako je do oboljenja došlo zbog greške u zootehničkim uslovima, neophodno je ispraviti ih i kornjači obezbediti optimalne uslove nege.

Svakako preporučujem da svoju kornjačicu odnesete veterinaru kako bi na osnovu kliničkog pregleda postavio dijagnozu i po potrebi propisao adekvatnu terapiju.