Povratak

Vrste zmija koje se preporučuju početnicima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koju zmiju za početak da uzmem, a da nije puno velika, da ne raste kao piton, i da ne traži terarijum veći od 55cm x 60cm x 30cm?
Andrej

O: Zmije su interesantni kućni ljubimci koji ne zahtevaju puno brige. Ako im obezbedite dobre uslove za život, veoma su dobrog zdravlja. Međutim, da biste znali da čuvate zmiju potrebno je dobro da upoznate njene potrebe i način života i da joj posvetite puno pažnje. Postoji nekoliko vrsta zmija koje se mogu čuvati kao kućni ljubimci.

Sve one imaju različite potrebe u ishrani, uslovima i načinu života, a neke mogu porasti veoma velike pa biti čak i opasne. Veoma je bitno da terarijum bude dobro zatvoren, tako da zmija ne može iz nega izaći. Bez obzira na vrstu, svaka zmija uporno pokušava da napusti svoj terarijum.

Za početnike je najbolje da se odluče za Kraljevsku zmiju, Kukuruznog smuka ili Loptastog pitona, jer su one blage naravi i nisu zahtevne po pitanju ishrane. Takođe, uvek uzimati zmije koje zu odgajane u zatočeništvu, jer one koje su dovedene iz prirode mogu biti pod stresom, uplašene, teško se adaptirati i nositi parazite u svom digestivnom traktu.

Loptasti piton (Python regius), je zmija relativno malog rasta i preporučljiva za početnike. Ime je dobila po tome što voli da se sklupča u loptu, tako da joj glava bude sakrivena u sredini "lopte". Sa njom se lako "rukuje" i ne zahteva komplikovane uslove za život. Terarijum je potrebno da bude zapremine oko 140 l. Potrebno mu je obezbediti temperaturu od 27 - 29°C, a noćnu 23 - 24°C. Osvetljenje ne treba biti specijalno, noću se preporučuje korišćenje noćne lampe. Nikako ne koristiti kamen koji služi za dogrejavanje terarijuma, jer može naneti opekotine. Bitno je obezbediti im posudu sa vodom u koju mogu ući. Mlade zmije se hrane miševima svakih 5 - 7 dana, dok se starije mogu hraniti manjim pacovima na 10 - 14 dana. Nekada pitoni mogu odbijati hranu mesecima, ali dok god su aktivni i dobro uhranjeni, to ne bi trebalo biti problem. U takvim slučajevima je neophodno ipak detaljno proveriti da nema nekih propusta u obezbeđivanju potrebnih uslova držanja.

Kukuruzni smuk (Elaphe guttata) je zmija koja ne dostiže veliku dužinu (90 cm - 1,5 m) i relativno je laka za čuvanje, međutim, pravi je majstor bega, pa je potrebno obezbediti terarijum. Mogu se naći u braon ili crnoj boji. Terarijum je potrebno da bude zapremine oko 90l. U njega treba staviti posudu sa vodom i mesto za skrivanje. Temperatura je potrebno da bude između 21 - 29°C. Hrane se kao i pitoni, ali u obzir dolaze samo miševi.

Kraljevska zmija je  živopisnih boja, koja u prirodi pokazuje sposobnost mimikrije (menja boju tela u odnosu na boju okoline). Dostiže veličinu od (1,8 - 2 m). Ovim zmijama je potrebno ukrasiti terarijum tako da imaju više mesta za skrivanje (granje, kamenje itd). Potrebna im je temperatura od 24 - 30°C tokom dana, a noćna oko 22°C. Hrane se miševima ili bebi pacovima. Mladunci se hrane 2 puta nedeljno, a odrasli jednom ili dva puta nedeljno.

Potrebno im je obezbediti posudu sa vodom u koju mogu ući, ali istu morate menjate jednom dnevno, jer zmije imaju naviku da defeciraju u posudi za vodu.

Držanje egzotičnih kućnih ljubimaca nosi određenu dozu odgovornosti i ne preporučujem da nabavite takvog ljubimca dok niste posve sigurni što želite i da možete osigurati adekvatne uslove držanja i negu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs