Povratak

Sudanski pločasti gušer (Gerrhosaurus major)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nigde na našem jeziku nemogu pronaći nešto što bi mi pomoglo oko upoznavanja guštera Gerrhosaurusa majora koga vi imate u ponudi, a takvog upravo želim da nabavim kod vas za moga sina koji ima 12. god. Interesuje me da li je pogodan za čuvanje i da li nije u nekom slučaju opasan za ljude. Videla sam da ga vaši radnici miluju i čini mi se da je pripitomljen za druženje sa ljudima. Interesuje me i način čuvanja, oprema kao i njegova ishrana.
Unapred hvala, Biljana

O: Sudanski pločasti gušer (Gerrhosaurus major) spada u velike guštere.

Široko su rasprosranjeni u istočnoj  Africi. Naseljava stepska i ogolela područja Afrike, izbegavajući vlažnu klimu koja mu ne odgovara.

Njihova  adultna veličina je 45cm - 70cm, dok na rep otpada više od polovine tela. Boje je braon sive, sa tim što je donja polovina tela tamno braon, dok je brada žućkasta, a gornja polovina tela je žuto braon boje. Gušter je cilindričnog tela, velikih očiju, male glave. U odnosu na telo, noge su mu kratke, znatno kraće nego kod iguana, što mu daje poseban stav. Međutim, ovaj gušter može brzo trčati, što mu predstavlja odličnu odbranu. Rožne pločice na leđima imaju izdanke, dok su na stomaku podeljene u 10 redova. Postoje dve usekline duž tela koje nisu pokrivene rožnim tvorevinama, već samo kožom. Njihova funkcija kod ženki je, da pružaju mogućnost rastezanja kad ženka nosi jaja, dok kod oba pola služe da bi se stomak dovoljno raširio posle obeda.

U prirodnom staništu, gušter je dnevna životinja koja ne pokazuje ineresovanje za društvo. Živi u podzemnim hodnicima koje često zna da deli da zmijom ili mungosom. Mužjaci mogu napasti zbog odbrane teritorije. U zatočeništvu, retko kada grize, kada se oseća ugroženo uglavnom koristi svoj rep ili beg.

Ženka položi oko 4 jajeta u suvu zemlju i potrebno je 3 - 4 meseca da se potpuno razviju mladunci. Kada probiju ljusku oni su dužine 10cm - 15cm i tada se već smatraju odraslima.

U zatočeništvu je potrebno obezbediti im uslove držanja, tako da imitiraju uslove koji se nalaze u  prirodnom staništu. Terarijum je potrebno da bude adekvatne veličine. Najmanje morate obezbediti 120cm x 60cm x 60cm. Kao podlogu treba staviti treset, jer vole da kopaju. Unutrašnjost terarijma urediti tako da imaju mesta gde se mogu sakriti. Možete staviti granu ili kamen, ali postaviti ih tako da gušter bude bezbedan. Neophodno je obezbediti im temperaturu od 23 - 32 stepena celzijusa, dok noću ta temperatura ne sme pasti ispod 30 stepeni. Vlažnost ne bi trebalo da prelazi 50%. Potrebno je obezbediti lampu koja emituje UVB spektar sunčeve svetlosti, jer ono deluje blagotvorno na zdravlje guštera.

Potrebno je neko vreme da se gušter navikne na prisustvo čoveka. Ovaj gušer spada u "stidljive" životinje, pa će mu biti potrebno više vremena da stekne poverenje u Vas. Uzimaćete ga u ruke onda kada bude izgubio strah od Vas. Nije agresivan po prirodi, potrebno je samo da mu pokažete da mu niste pretnja. To ćete lako postići nuđenjem hrane iz ruke i blagim ophođenjem.

Gušter je svaštojed, hrani se insektima i voćem (banana, jabuke, kruške, jagode i od povrća paradaiz). Od hrane mu možete ponuditi i  suvo voće, dok citruse treba izbegavati. Biljna hrana treba da je zastupljena 25% - 40% u ishrani. Od insekata, koriste crve, mrave i skakavce, a ovaj deo animalnih hraniva  treba da učestvuje sa 60% -75% u dnevnom obroku. Ishrana treba da je raznovrsna. Hrane se 3 puta nedeljno, a  možete im  jednom nedeljno preventivno dodavati D3 vitamin i kalcijum. Vodu im treba stalno menjati i ona mora da bude na temperaturi prostora u kojem je gušter. Vodu treba sipati u posudu koja je plitka i široka, tako da gušter može lako da je pije.

Čuvanje Sudanskog pločastog guštera je jednostavno, a on je veoma ineresantan kućni ljubimac.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs