Povratak

Hibernacija (zimski san) kornjača u akvaterarijumskim uslovima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve crvenouhe kornjače stare 2 godine. Prošle zime nisu upale u hibernaciju. Pre dve nedelje mužjak je počeo da odbija hranu, slabo se pomera, noge i glava su mu opušteni, čak slabo reaguje i na ujede od strane ženke. Ona je sve vreme živahna i normalno jede. Da li on upada u hibernaciju, ili je bolestan?
Hvala, Martina

O: Zimski san ili hibernacija je prirodni mehanizam kojim se hladnokrvne životinje štite od hladnoće. Hibernacija može da traje različito dugo u zavisnosti od vrste kornjače.

Vodene kornjače u prirodi hiberniraju u mulju jezera i bara, smanjujući metabolizam na minimum, a time i potrebu za kiseonikom. Da bi kornjače za to vreme preživele vrlo je važno da se voda ne zamrzne. Crvenouhe kornjače u prirodi redovno hiberniraju, a da bi do toga došlo u akvarijumu ili terarijumu potrebno bi bilo obezbediti uslove što sličnije onim u prirodi.

Hibernacija u zatočeništvu nije preporučljiva, a naročito za mlade i slabe kornjače. U prirodi dolazi do postepenog snižavanja temperature i smanjenja zaliha hrane, pa dolazi do smanjenja metabolizma, a popratna pojava tome je hibernacija.

Da bi se desila hibernacija u akvaterarijumu, kornjači bi trebalo uskratiti hranu nekoliko nedelja pre, jer u suprotnom zaostala hrana fermentira, zbog čega dolazi do zapaljenskih promena na digestivnim organima i smrti životinje. Sa snižavanjem temperature pada i imunološki status, pa su u toj fazi kornjače osetljivije na pojavu bolesti.

Zbog svega navedenog proizlazi zaključak da je crvenouhe kornjače u zatočeništvu bolje držati na konstantnoj temperaturi tokom cele godine i samim tim onemogućiti situaciju da zbog promene temperature (snižavanja) dođe do pada metabolitičke aktivnosti, što bi moglo da dovede do ugrožavanja zdravstvenog stanja kornjače.

S obzirom da u akvaterarijumu imate dve kornjače i da je do promena došlo kod jedne kornjače, moj Vam je savet da proverite temperaturu vode, jer u slučajevima kada je temperatura ispod 25°C kornjače prestaju da jedu i zatvaraju oči, pa mnogi vlasnici imaju utisak da se radi o hibernaciji. Oscilacije temperature mogu da dovedu do ozbiljnih zdrastvenih problema, pa je poželjno da stavite grejač u akvaterarijum ukoliko ga nemate. Ako se, i pored uspostavljanja optimalnih ambijentalnih uslova, stanje kod Vaše kornjače ne popravi, obavezno posetite veterinara koji poznaje njihovu fiziologiju i patologiju, kako bi nakon kliničkog pregleda postavio dijagnozu i ako je potrebno sproveo odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs