Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem sa zelenom iguanom. Ima kijavicu i teško diše, a apetit joj je veoma slab. Ima 4 godine. Kako da joj pomognem, šta smem da joj dam od terapije? Unapred zahvalna, Milana

O: Na zdravstveno stanje gmizavaca u mnogome utiču uslovi držanja. Simptomi koje ste opisali su opšti simptomi bolesti i mogu biti posledica respiratornih infekcija, infestacije crevnim parazitima, infekije digestivnog trakta, metaboličkih poremećaja. U slučaju pojave simptoma bolesti potrebno je isključiti uslove držanja kao uzrok nastanka bolesti. 

Često se dešava da zbog preniske temperature iguane slabije jedu ili u potpunosti odbijaju hranu. Gmizavci su hladnokrvne životinje, što znači da im temperatura tela zavisi od temperature okoline, pa pri nižim temperaturama dolazi do usporavanja metabolizma.

Uslovi u terarijumu su najčešći faktori od kojih zavisi zdravlje gmizavaca. Svakako proverite temperaturu, vlagu, te UV osvetljenje u terarijumu. Dnevna temperatura u terarijumu trebalo bi biti 27°C - 30°C, dok noćna temperatura ne bi trebala biti manja od 21°C. Temperatura na sunčalištu bi trebalo biti oko 32°C. Temperatura je vrlo bitna kako bi se nesmetano odvijalo varenje, te drugi fiziološki i metabolički procesi. Ako je temperatura niža, dolazi do truljenja hrane u digestivnom traktu i pada imuniteta, te gušter postaje podložan infekcijama.

Osim temperature, vrlo je važna i vlaga koja bi se trebalo kretati u vrednostima od 70% - 80%, a održava se svakodnevnim prskanjem terarijuma toplom vodom. Vlaga se podiže za vreme presvlačenja. Ako je u stanu hladnije, a iguanu često i dosta vremena puštate van terarijuma, svakako to može biti jedan od mogućih uzroka slabijeg apetita, pa Vam savjetujem da je ne puštate van terarijuma dokle god su temperature u stanu niže od uobičajenih.

Ukoliko se radi o infekciji respiratornog sustava ili infestaciji crevnim parazitima koju može utvrditi jedino veterinar koji pregleda životinju, pristupa se primeni terapije. Ne bih Vas savetovala da sami pokušate terapiju bez veterinarskog pregleda.