Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi kažete nešto o hibernaciji vodenih kornjača. Ja imam 2 mlade vodene kornjače i interesuje me da li treba i kada treba da pristupimo hibernaciji.
Pozdrav, Gordana

O: Zimski san ili hibernacija je prirodni mehanizam kojim se hladnokrvne životinje štite od hladnoće. Vodene kornjače u prirodi hiberniraju u mulju jezera i bara, smanjujući metabolizam na minimum, a time i potrebu za kiseonikom. Da bi kornjače za to vreme preživele vrlo je bitno da se voda ne zamrzne. U prirodi dolazi do postepenog pada temperature i do stvaranja uslova za pojavu hibernacije.

Da biste Vi izazvali pojavu trebali biste da imitirate iste uslove, koji bi bili u spoljašnjoj sredini, što je veoma teško, jer vam je potrebno dosta vremena ba biste postepeno snižavali temperaturu prostorije. Veoma je bitna i pravilna (ne preobilna) ishrana u tom periodu, kako zalihe hrane ne bi bile velike, pa njihovo kasnije truljenje ne bi uticalo na pojavu oboljenja gastrointestinalnog trakta. Preporučljivo je da se uskrati hrana nekoliko nedelja.

Pošto su kornjače hladnokrvni organizmi, njihova temperatura zavisi od temperature spoljašnje sredine, pa sa padom temperature opada i nivo metabolizma, tako da kornjače koje spavaju zimski san imaju veoma slab intenzitet metabolizma. Tada dolazi i do pada imuniteta, pa su kornjače podložnije pojavi određenih bolesti.

U kućnim uslovima nije neophodno, a nije niti preporučljivo, da kornjači omogućite uslove za hibernaciju.