Povratak

Ljuštenje kože kod crvenouhe konjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve crvenouhe kornjače. Mlade su, imaju dobar apetit i živahne su, ali se na jednoj skida beličasta košuljica (kao kod zmije kada se presvlači). Da li je to normalno ili ne? Da li je to gljivično oboljenje ili je to presvlačenje normalno kod crvenouhih kornjača?
Unapred hvala, Andreja

O: Ljuštenje kože i oklopa kod kornjača može da bude fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u ishrani, loš kvalitet vode, kao i na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Izmenjivanje kože i oklopa je redovna pojava kod kornjača, ali razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Kod ostalih reptila ljuštenje je vidljivije i intezivnije, dok je kod kornjača to gotovo neprimetno. Ivice pločica na oklopu  počinju da se izdižu i na kraju otpadnu. Međutim sve pločice ne otpadaju u isto vreme. Ispod odignutog dela često se nakuplja vazduh. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakarnu ili belu boju.

Nikada nemojte kožu koja se ljušti ili oklop da skidate na silu. U tom slučaju često se dešavaju ozlede i defekti tkiva koji predstavljaju idealnu sredinu za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki deo, pa koštani i mesni deo direktno komuniciraju sa okolinom, što često završava i infekcijom.

Dakle, pre svega obratite pažnju na uslove u akvaterarijumu (temperatura, filtracija, osvetljenje, ishrana), i ako nisu zadovoljavajući, svakako ih prilagodite potrebama kornjača. Ishrana je takođe veoma važna, a obrok mora obavezno da  sadrži pileće, teleće meso, pileće jetrice, ribu itd., uz obavezno dodavanje multivitaminskih preparata.

Česte su i kožne infekcije, koje se manifestuju promenama na koži u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili belkasto - sluzavih promena. Posle primarne bakterijske infekcije često sledi i sekundarna gljivična infekcija, uglavnom zbog pada imuniteta. Gljivične infekcije osim sekundarno, mogu biti i primaran uzrok promena na koži, koje se sekundarno komplikuju bakterijama. Ne treba isključiti ni mehaničke povrede oklopa, koje takođe mogu završiti infekcijama.

Svakako Vam preporučujem da svoju kornjaču odvedete veterinaru, kako bi se utvrdio tačan uzrok promena na oklopu  i da bi se na vreme započelo sa terapijom ukoliko ona bude potrebna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs